Yörük toyunda Nevruz ateşi yandı

Yörük toyunda nevruz ateşi yandı Bornova protokolünün nevruz ateşinden atladığı, 4

Yörük toyunda nevruz ateşi yandı

Bornova protokolünün nevruz ateşinden atladığı, 4. Nevruz Kutlaması ve Yörük Türkmen Toyu’nda “dostluk-barış ve dayanışma” mesajları verildi.

Ahmet Çetinkaya

Ege Bölgesi Yörük Türkmen Federasyonu’nun, pandemi sebebiyle 2 yıl aradan sonra bu yıl 4’ncüsünü gerçekleştirdiği Nevruz Kutlaması ve Yörük Türkmen Toyu, Karaçam Köyü-Manisa yolu üzerindeki Oba Yörük Türkmen Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Nevruz ateşinin yakıldığı, pilav ayran ikramının yapıldığı toy’a ilçe protokolü de büyük ilgi gösterdi. Soğuk havaya rağmen katılımın bir hayli yoğun olduğu kutlama, Ege Bölgesi’nin değişik illerinden gelen Yörük – Türkmen federasyon ve dernek temsilcilerinin de katılımı ile gerçekleşti. Dostluk ve dayanışma mesajlarının verildiği buluşmada, türküler söylendi, yöresel oyunlar sergilendi.

Ev sahipliğini, Ege Bölgesi Yörük Türkmen Federasyonu ile Manisa Saruhan Yörük Türkmen Dernekleri’nin yaptığı; 4. Nevruz Kutlamasına; CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, Bornova Kaymakamı Fatih Genel, Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, siyasi partilerin ilçe başkanları, önceki dönem Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Bilal Saygılı’nın babası Eflatun Saygılı, muhtarlar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Şehitlerimiz için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşması yapan Ege Bölgesi Yörük Türkmen Federasyonu Başkanı İsmet İlhan, katkı ve destekleri sebebiyle Bornova, Karşıyaka ve Çiğli Belediye başkanlarına teşekkür etti. İlhan, “Yüzyıllardır Türk’ün önemli bir geleneğini yaşatmanın haklı gururu ve onurunu yaşamaktayız. Yörük Türkmen Federasyonu olarak örf, âdet ve geleneklerimizi kısaca geçmişimizi, geleceğimiz olan yeni nesillerle buluşturmak için hayata geçirdiğimiz Oba Yörük Türkmen Müzemizde sizlerle olmaktan da ayrıca mutluluk duyuyoruz. İnşallah, nice nice Nevruz ateşlerini burada yakarız. Katılımlarınız için ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Sağ olun, var olun” dedi.

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’nden Prof.Dr. Metin Ekici, Nevruz Bayramı’nın, Baharın gelişini kutlamak anlamına geldiğini belirterek, tarihteki yerinden bahsetti. Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı ve İzmir Milletvekili Atilla Sertel’in kısa selamlama konuşmasının ardından kürsüye gelen Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ da “Nevruz, bahardır, bahar bolluk – berekettir.. Dileğimiz, bu ülkede sağlıktır, barıştır, kardeşliktir. 2 yıldır pandemi ile boğuşan dünyanın bu salgından kurtulmasıdır. Rusya-Ukrayna savaşının da biran önce sonuçlanması bizim en büyük dileğimizdir. Nevruz Bayramınızı kutluyor, hepinize sağlıklar diliyorum” şeklinde konuştu.

Belenbaşı Köyü Halk Oyunları Ekibi’nin yöresel oyunu ile renklenen etkinlikte yakılan Nevruz ateşinden atlayan protokol da “sağlık ve barış” dileğinde bulundular. Daha sonra sahne alan yöresel sanatçılar Fatma Meşe Öz ile Sevinç Çelik ile Aşk THM Korusu da sevilen türküleri seslendirdi. Hareketli parçalar eşliğinde Yörük – Türkmen piste çıkarak gönüllerince eğlendiler.

SEVGİ, DOSTLUK, BARIŞ ve KARDEŞLİK temennileri ile başlayıp aynı temennilerle son bulan 4. Nevruz Kutlaması ve Yörük Türkmen Toyu, soğuk havaya rağmen ilginin bir hayli fazla olması sevindirdi.