Stratejik yazılarıyla tanınan ÖMÜR ÇELİKDÖNMEZ ile Dünya Gündemine Dair söyleşi...

"STRATEJİK YAZILARYLA TANINAN ÖMÜR ÇELİKDÖNMEZ İLE DÜNYA GÜNDEMİNE DAİR SÖYLEŞİ" Ömür ÇELİKDÖNMEZ yazar, muhabir ve fotoğrafçı

"STRATEJİK YAZILARYLA TANINAN ÖMÜR ÇELİKDÖNMEZ İLE DÜNYA GÜNDEMİNE DAİR SÖYLEŞİ"

Ömür ÇELİKDÖNMEZ yazar, muhabir ve fotoğrafçı... Akademik anlamda hem felsefeci hem de Sosyolog. Çeşitli dergilerde ismine rastlamak sıklıkla mümkün. Birçok kitabı var. Başbakanlık makamı kapanıncaya kadar Ankara'da Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri görevini başarıyla sürdürdü.

Hele ki stratejik yazıları, askeri-politik vakaların arka planlarını anlatmaya yönelik gayretleri, analizleri sayesinde kıymetli hocam ÖMÜR ÇELİKDÖNMEZ kesinlikle takip edilmeyi ve okunmayı hak ediyor.

1) Hocam merhabalar, kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

- İsmim Ömür Çelikdönmez. 1965 doğumluyum. Isparta'nın Senirkent ilçesine bağlı Yassıören köyündenim. Ortaokul öğrencisi iken ilgi duymaya başladığım gazeteciliğe lise yıllarında mahalli basında devam ettim.  Gazetede köşem vardı, her gün yazıyordum. Erzurum Atatürk Üniversitesinde Felsefe İzmir Ege Üniversitesinde Sosyoloji okudum. 1994'te Milli Eğitim Bakanlığı ilk görev yerim Tunceli'ye atamamı gerçekleştirdi. Daha sonra Zonguldak Devrek'te çalıştım. 2003'te Ankara'da Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri olarak başladığım görevi 2018'de Başbakanlık kapanıncaya kadar sürdürdüm. Farklı dergi ve sitelerde çalışmalarım yayınlandı. Kimin nasırına bastıysam şikâyet etti, karakollarda, Savcılıklarda ifade verdim. Durmak yok yola devam...

"UKRAYNA, ABD VE AVRUPA BİRLİĞİ'NİN KIŞKIRTMALARINA KAPILDI"

2)Öncelikle Rusya-Ukrayna savaşını sormak istiyorum hocam. Savaş sizin gözünüzde şuan ne durumda?

- Ukrayna savaşı maalesef büyük bir talihsizlik. Biliyorsunuz 'Ayı' Rusların totemi. Onlar için ayıya benzetilmek hakaret sayılmaz. Bizde birisine aslansın demek gibi bir şey. Ukrayna yönetimi deyim yerindeyse 'Rus Ayısını' kış uykusundan uyandırdı. ABD ve Avrupa Birliği'nin kışkırtmalarına kapıldı. NATO ya alırlar veya NATO destek verir diye düşündüler. Sonuç ortada.  Savaş ikili görüşmelerin eşliğinde barış anlaşmasına doğru eviriliyor. Ukrayna ve Rusya Başkanlarının katılacağı muhtemelen İstanbul / Ankara'da düzenlenecek bir törenle savaşa son verilecek.

3)KGB bir efsane olarak anlatılırdı. CIA' dan hep bir adım daha öndedir denilirdi. Şu anki bakış açınıza göre KGB geri planda mı kaldı?

- KGB soğuk savaş döneminde Sovyetler Birliğinin efsane haber alma örgütü olarak bilinirdi. Ama o sözde efsane gizli servis, Sovyetler Birliği'nin parçalanmasını önleyemediğine göre gözde büyütülmesi gerekmiyormuş. CIA'ya gelince, küresel emperyalizmin her türlü desteğini almasından kaynaklı göreceli bir başarısı var. Afganistan örneğini unutmayın, tası tarağı toplayıp çekildiler. Tüm istemelerine rağmen Libya dan Türk varlığını söküp atamadılar. Dağlık Karabağ savaşında nal topladılar.

 

"UKRAYNA; BAĞIMSIZLIĞI İLAN EDİLEN DONETSK VE LUGANSK HALK CUMHURİYETİ İLE KIRIM'IN, TAMAMEN RUSYA'YA KATILMASINI ONAYLAYACAK."

4)Savaş ne zaman sonlanacak? Size göre bu savaştan hangi ülke en çok karlı çıkacak?

Kısmen bu sorunuza daha önce değinmiştim. Savaşı kim başlattıysa o sonlandırır. Kim başlattı? Kiev mi Moskova mı? Bu biraz kaotik bir süreç.  O nedenle bugün yarın bir tarih vermek zor. Ayrıca sadece Ukrayna kamuoyunun değil Avrupa kamuoyunun da barışın gerekliliği noktasında ikna edilmesi gerekiyor. Ukrayna; Bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyeti ile daha evvel Rusya Federasyonuna katılma kararı alan Kırım'ın tamamen Rusya'ya katılmasını onaylayacak.  Savaştan geriye kaybedilmiş topraklar, yıkılmış kentler, boşalmış şehirler kaldı. Kim kazançlı olabilir ki? Rusya kazançlı çıkacaktır.

 

"TÜRKİYE, HER TÜRLÜ DURUMA HAZIRLIKLI BİR ÜLKEDİR."

5)Savaşın ülkemize hangi konuda olumsuz etkileri olur ve Türkiye ne tür tedbirler almalıdır?

- Savaşlar insanlık tarihinin en acı verici dönemleridir. 1. ve 2. Dünya savaşlarında milyonlarca insan öldürüldü. Türkiye jeostratejik ve jeopolitik konumu ile Asya ve Avrupa arasında köprü bir ülkedir. Topraklarımızın etrafındaki her savaş bizi etkiler. Ukrayna savaşının da gıda tedarikinde önemli sorunlara yol açtığı ortada.  Bununla birlikte enerji piyasası alt üst oldu. Eğer bugün mutfakta yangın varsa bunun sebebi bu savaşlardır. Sadece Türk halkı değil birçok ülkenin halkı aynı sıkıntıyı yaşıyor. Türkiye yıllardır dışarıdan ihtiyacından ve ürettiğinden daha fazla tahıl ürünleri ithal ediyor. Neden acaba, hiç düşündünüz mü? Yine farklı ülkelerle enerji tedariki noktasında anlaşmalar yapıldı. Çeşitlendirilmiş ve sürdürülebilir alternatif enerji kaynaklarına ilişkin neler yapıldığını ilgililer biliyor. Sonuç olarak Türkiye her türlü duruma hazırlıklı bir ülkedir.

 

"KÜRESEL ÇAPTA BİR SAVAŞ, ÇİN VE HİNDİSTAN ARASINDA PATLAK VEREBİLİR"

6)Son olarak şu soruyu sormak istiyorum. 3. Dünya Savaşının gerçekleşme ihtimali hakkında neler düşünüyorsunuz?

- Bu soru oldukça spesifik. Nasreddin Hoca’ya kıyamet ne zaman kopacak, diye sormasınlar mı?

– Hangi kıyamet? Demiş, Hoca.

– Hocam, demişler, biz bir tane biliyoruz, kaç tane kıyamet var?

– Sizin bildiğiniz kıyamet başka, demiş, Hoca:

-Benim bildiğim iki kıyamet var; hatun ölünce küçüğü, ben ölünce büyüğü kopacak!

Demek istediğim her bölgenin her ülkenin kıyameti yani büyük savaş küçük savaşı farklı. 3 Dünya Savaşı küresel kraliyetçilerin bir tehdit algı operasyonudur. Zaten pandemi ile dünya nüfusunu azaltma girişimleri oldu.  Eğer bu küreselcilerin böyle bir niyeti varsa, Küresel çapta bölgesel bir savaş, Çin ile Hindistan arasında patlak verebilir. Çünkü her iki ülkenin nüfus oranları neredeyse birbirine denk.

Röportaj için teşekkür ederim.

Ben teşekkür ederim…