Onurlu bir öğretmenin hayatı...

Tarihsel olarak, büyük tarihi şahsiyetlere karşı dünyevi bir insan sevgisi olmuştur. Büyük tarihi şahsiyet Haydar Aliyev şunları söyledi: "Yeryüzünde öğretmenden daha üstün bir isim bilmiyorum." Kendini öğretmeye adayan insan en şerefli insandır." Öğretmen öğretir - bilimsel, milli ve ahlaki değerleri, halk felsefesini...


Bir öğretmenin hayatına parlak bir hayat demek suç değildir. Sonuçta sende öğretmen hayatı var, bende de...


Toplumun gelişiminde her zaman bilginin merkezi tapınak olmuş, bilim adamları ve aydınlar da bu kutsal tapınağın kurbanı olmuşlardır. İnsanın gelişmesi, aklının ve dünya görüşünün gelişmesi, bu bilgiden faydalanılmasına ve bu süreci yürüten aydın ve bilim adamlarına bağlıdır.


Aslında bu yazıyı eylül ayının başında yazmalıydım. Ama durdum. Ayrıca yıldönümünden önce onun hakkında çok fazla yazı yazıldı ve bunun olacağını biliyordum. Beklentilerimden biri, o yazılarda onun hakkında benim düşündüğümden ve bildiğimden daha çok kimin konuşacağını bilmekti. Çok şey söylediler, yazdılar ama yazıya dökülmeyen fikirler de var. 5 Ekim Uluslararası Öğretmenler Günü arifesinde hem tebriklerle hem de kalbimde kalan söylenmemiş sözleri yazarak onun portre özelliklerini olduğu gibi göstermeye çalışacağım...

Bayan Parvana Aliyeva...

Bu hanımdan (öğretmenim) bahsetmek istediğimde zaman beni öğrencilik yıllarıma götürüyor. Bizi birleştiren edebi sürece benzer öğretmen-öğrenci ilişkimiz, bilimin kutsal mabedi olarak kabul ettiğimiz Gence Devlet Üniversitesi'nin bilimsel, manevi ve ahlaki ortamındaydı. Dil bilimi alanında eşsiz bir yere sahip olan, tüm bilimsel ve sosyal etkinliklerinin sorumluluğunu her zaman üstlenen, sözüne sadık, hayat felsefesi olarak ayaklar altına alınmış, hep iz bırakmış bir insan. Parvana hocamızın derslerine devam ettik ve derslerini özel bir zevk ve dikkatle dinledik. Bana öğrettiği bu güne kadar geçen 4 yıl boyunca bilimsel makalelerinin, araştırmalarının, monografilerinin, önsözlerinin, yazarlarının ve editörlerinin çoğunu kendisi yazdı. Kitaplarını her zaman büyük bir heyecanla okudum, çalışkan bir ailede doğan onun hayat yolunu, kişiliğini ve yaratıcılığını yakından tanıyorum. 1982-1986 yılında Gence Filoloji Fakültesi'nden mezun oldu. Devlet Üniversitesi'nde edebiyat eleştirmeni ve teorisyen olarak uzun yıllar yüksek okullarda pedagog ve fen öğretimi organizatörü olarak edebiyat ve bilim camiasında geniş çapta tanındı. Bilimsel faaliyetine 40 yıl önce lisede başladı. Öğretmenliğe başladıktan sonra Gence Devlet Üniversitesi'nde öğretmen olarak devam etti. Verimli faaliyeti ile daha sonra Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesi'ne bağlı Sanayi ve Teknoloji Koleji'nin müdür yardımcısı pozisyonuna yükseldi. kendisine Azerbaycan Cumhuriyeti'nin "İleri Eğitim Çalışanı" fahri unvanını kazandırdı. Halen Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim İşçileri Serbest Sendikası'nın sekreteri olarak çalışmaktadır.


Edebiyat eleştirmenimiz Parvana Aliyeva'nın şahsında 60 yıl kesinlikle bir istatistik değil, bir eğitimcinin, ideal bir annenin ve daha sonra annenin kutsallığına yeni bir statü kazandıran sevgili bir büyükannenin anlamlı bir yaşam yolculuğudur. genç neslin bilimsel-teorik bilgilerinin arttırılması, eğitilmesi, gelecek neslin hayata ve bilime hazırlanmasına harcandı. O., hayatının 60 yıllık döneminde devletimize ve toplumumuza faydalı olabilecek pek çok alanı zengin yaşamına entegre etmiştir. Parvana Hanım'ın 60 yıllık yaşamının zirvesinden itibaren hayatının kesitlerine ve aşamalarına baktığımızda, son derece muhteşem kişiliğinin, kültürünün, maneviyatının, haysiyetinin, vatandaşlığının ve aynı zamanda dilbilimci olmasının da göze çarpmadığını kesinlikle söyleyebiliriz. ne konumu ne de serveti. Ona göre gerçek mutluluğa ulaşmak ancak inançlı, şeffaf ve ilkeli yaşamakla mümkündür. Hem bilimsel-teorik hem de edebi-sanatsal yaratımlarında daima gözlemlediğimiz ilkelere bağlı kalan bu kişilik, yolun neresi olduğunu sorarsanız, yalnızca vicdanının sesini dinleyen profesyonel bir edebiyat eleştirmeni, gazeteci aydını, eğitimcidir . , "ışığa" - cevabı alacaksınız: Öğretmene giden yolun büyük bir bilgelik olduğunu biliyorsunuz.


Öğrencilere anne şefkatiyle davranan, insanlığına ve kişiliğine her zaman saygı duyduğum, kalbi de sözleri kadar büyük olan, yaşının bilge çağında ve 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü arifesinde, Yeni bilimsel ve pedagojik faaliyetlerinde, eğitimli personelin yetiştirilmesinde ve Azerbaycan dilinin geliştirilmesinde size bol başarı ve sağlık diliyoruz!