KKM'nin cazibesi bitiyor

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı ve böylece KKM'ye verilen faizin cazibesi sona erdi. Bankalar, bu adım öncesinde...

Kur korumalı mevduat (KKM) hesapları ile ilgili yeni bir adım daha geldi. Merkez Bankası Türk lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı. Böylece KKM’ye verilen faizin cazibesi kalmayacak. Bu adımdan önce bankalar en az politika faizi kadar KKM hesaplarına faiz vermek zorundaydılar. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, “TL varlıklara yönelik yerel ve uluslararası talebi artırmaya kararlıyız” dedi.

BANKALAR İSTEDİĞİ FAİZİ VEREBİLİR

Merkez Bankası TL’yi cazip kılmak için bir süredir attığı adımlara bir yenisini ekledi. Merkez Bankası uygulama talimatında değişikliğe giderek, TL dönüşümlü KKM hesaplarda asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı. Böylece bankaların TL dönüşümlü KKM hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açıldı. Merkez Bankası geçen hafta politika faizini yüzde 25’den yüzde 30’a çıkarmıştı. Bu değişiklik olmasaydı bankalar KKM hesaplarına en az yüzde 30 faiz vermek zorunda olacaklardı. Yeni düzenlemenin ardından bankalar TL’den dönüşen KKM hesapları için istedikleri faizi verebilecek. İsterse yüzde 5, isterse yüzde 10 ya da 20 verebilecek.

KUR FARKI ÖDEMELERİNİ KİM KARŞILAYACAK

Merkez Bankası’nın politika faizinden düşük oran uygulanan KKM hesaplarında; kur farkı banka tarafından ödenecek faiz veya kâr payından yüksek ancak politika faizi ile hesaplanan tutardan düşük olması durumunda aradaki farkın tamamı banka tarafından ödenecek. Kur farkının politika faizi ile hesaplanan tutardan yüksek olması durumunda ise kalan tutarın, politika faizi ile hesaplanan tutara kadar olan kısmı banka tarafından ödenirken üstündeki kısmı Merkez Bankası tarafından ödenecek. Örneğin banka TL’den dönüşen KKM hesabı için yıllık yüzde 20 vermiş olsun. 3 ay sonunda eğer kur bu yüzde 20’lik getirinin altındaysa mevduat sahibinin getirisi yüzde 20’lik mevduat faizi üzerinden ödenecek. Bu ödemeyi banka yapacak. Ancak kur getirisi politika faizi olan yüzde 30’un üstünde yüzde 32 olduğunda; yüzde 20 ile yüzde 30 arasındaki getiriyi banka karşılayacak. Kalan kısmı da Merkez Bankası ödeyecek. Ama kur getirisi yüzde 25’de kaldığında ortaya çıkan kur farkı bankaya ait olacak. Merkez Bankası’nın ödeyeceği fark yüzde 30’u aşarsa başlayacak.

4 HAFTADA 101.4 MİLYAR LİRA GERİLEDİ

KKM hesapları dört haftadır üst üste gerileme trendine devam etti. Bir aylık dönemde 101.4 milyar düşüş yaşandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilerine göre 18 Ağustos haftasında 3 trilyon 407 milyar lira olan KKM hesapları, 25 Ağustos haftasında 3 trilyon 368 milyar liraya, 1 Eylül haftasında 3 trilyon 348 milyar liraya geriledi. 8 Eylül haftasında da gerileme trendi devam etti ve KKM hesapları 3 trilyon 332 milyar liraya düştü. 15 Eylül haftasında da 3 trilyon 306 milyar liraya geriledi.

‘TALEBİ ARTIRMAYA KARARLIYIZ’

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, TL varlıklara talebi artırmaya kararlı olduklarını vurguladı. İİT-İSEDAK Merkez Bankaları Forumu Toplantısı’nın açılışında konuşan Erkan’ın mesajları, Merkez Bankası’nın X sosyal medya hesabından paylaşıldı. Erkan şu değerlendirmeyi yaptı:“2024 yılında dezenflasyonu tesis etmeye yönelik yol haritamızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Son dönemdeki düzenlemelerimiz Türk lirası mevduat payının arttırılmasını hedeflemektedir. Öncü göstergeler, yerli ve yabancı yatırımcıların portföylerindeki TL varlıkların payını artırmaya başladığına işaret etmektedir. TL varlıklara yönelik yerel ve uluslararası talebi artırmaya kararlıyız.”