İzmir'de Asgari Ücrete Zam Talebi: Toplumsal Özgürlük Partisi'nden Eylem

Migros'un net karı 1 milyar 242 milyon TL, bakanların maaşı 290 bin TL iken, asgari ücretle geçinmeye çalışan emekçiler isyan etti.

Migros'un net karı 1 milyar 242 milyon TL, bakanların maaşı 290 bin TL iken, asgari ücretle geçinmeye çalışan emekçiler isyan etti. Türkiye'de asgari ücret 17 bin 002 TL olmasına rağmen, bu ücretin açlık sınırının altında kaldığını belirten işçiler, protesto düzenledi.

Devrimciler tarafından organize edilen protesto gösterilerinde, emekçiler seslerini duyurmak için bir araya geldi. "Açlık sınırının altındaki ücretlerle gelsin patronlar çalışsın!" sloganları atan protestocular, yaşam koşullarının zorluğuna dikkat çektiler.

Gösterilerde, zam talebi ve vergi adaleti vurgulandı. Protestocular, "Biz zam şart demek için buradayız, vergi adaleti şart demek için buradayız, servet vergisi şart demek için buradayız," diyerek taleplerini dile getirdiler.

Emekçiler, büyük mağazaların vergi ödemediği, vergiyi ise işçilerin ve emekçilerin ödediği bir düzende yoksulluk ve açlık sınırının altındaki ücretlerle geçinmek zorunda kaldıklarını belirttiler. "Migros gibi büyük mağazalar vergi ödemezken, vergiyi biz işçiler ve emekçiler öderken, bizim payımıza yoksulluk ve açlık sınırının altındaki ya da azıcık üstündeki ücretlerle geçinmek düşüyor," dediler.

Bakanların maaşının 290 bin TL’ye çıkması, 17 ailenin, yani 17 asgari ücretlinin aldığı paraya eşdeğer olduğu vurgulanırken, asgari ücretin açlık sınırının altına düşmesiyle insanların açlık ve yoksullukla terbiye edilmeye çalışıldığı ifade edildi. "Asgari ücrete zam yapmıyoruz dediler. Gelin asgari ücretle siz geçinin, o zaman gelin asgari ücreti siz alın, 4 kişilik bir aileyi asgari ücretle geçindirmeye çalışıyorsunuz," dediler.

Protestocular, 17 bin 002 TL olarak belirlenen asgari ücretin Aralık 2023’ten Temmuz 2024’e kadar geçen sürede alım gücünün düştüğünü, elektriğe, suya, doğalgaza, tüpe, ekmeğe, market ve pazar alışverişine, kıyafete her şeye zam gelirken, işçinin maaşına zam gelmediğini belirttiler. Emeklilere de Şubat 2025’e kadar 17 bin TL ile geçinmelerinin söylendiğini ifade ettiler.