Harika çocuk Arya

Almanya'da düzenlenen 16. Uluslararası Pianele Piyano Yarışması'nı kazanan 13 yaşındaki Arya Su Gülenç, Alman basınında 'Harika çocuk' olarak yer aldı. Arya...

Bursa’da yaşayan ve İsmetpaşa Ortaokulu’nda 8’inci sınıf öğrencisi olan Arya Su Gülenç, Almanya’nın Fulda şehrinde 6 Ağustos’ta düzenlenen yarışmayı kazanan 4 kişiden biri oldu. Ancak onun diğer yarışmacılardan ve önceki senelerde bu yarışmayı kazananlardan farkı şimdiye kadarki kazananlar arasında en genç yarışmacı olmasıydı. Almanya’da elde ettiği başarının ardından “Harika çocuk” olarak tanımlanmaktan son derece mutlu olduğunu dile getiren Arya Su, müzik serüvenini şöyle anlattı:

‘MÜZİK HAYATIMIN ODAK NOKTASI’

“6 yaşındayken müzik aletleri satan bir mağazaya gittik. Mağazada beyaz kuyruklu kocaman bir piyano gördüm ve ondan çok etkilendim. Ardından piyano çalmak istediğimi söyledim. Müzik ve piyano ilk başlarda benim için sadece hobiydi. Ancak piyanoyla daha fazla zaman geçirmeye başlayınca sevgim de ilgim de arttı. Artık piyano, müzik ve sanat hayatımın odak noktası. İlk yarışmama piyano çalmaya başladıktan 1 yıl sonra katıldım. Bulgaristan’daki o yarışmadan 1’incilikle ayrıldım ve bu başarı beni çok motive etti.

SAYGUN’UN ESERİ ALKIŞ GETİRDİ

Almanya’daki yarışmada çaldığım parçalardan biri Ahmet Adnan Saygun’un ‘Aksak Tartılar Üzerine’ adlı eseriydi. Bu parça çok fazla alkışlandı. Performansımın ardından diğer piyanistler bu eserin notalarının fotoğrafını çekti. Katılımcıların en küçüğü olduğum için kendimden emin olamıyordum. Sahneye çıktığımda endişelerimi bir kenarda bırakarak tamamen çaldığım esere odaklandım. Bu da bana başarıyı getirdi.”

‘Böyle yeteneklere az rastlanır’

Arya Su Gülenç’in müzik öğretmeni olan babası Ümit Gülenç, kızının başarılarıyla gurur duyduğunu belirterek “Arya’yı çok küçükken müziğe nasıl eşlik ettiğini gözlemliyordum. Ancak her seferinde içimden ‘Bu çocuk hiç mi bana çekmedi’ diyordum. Ancak Arya beni yanılttı. Yarışmada yaşının üstünde bir performans sergilemesi hem jüriyi hem de Almanya basınını etkiledi. Bu sebeple yarışmadan sonra ‘Harika çocuk’ diye haberler çıktı. Arya’nın başarısını ‘Hayrete düşürecek bir performans’ diye özetledikleri cümleler vardı. Almanya klasik müziğin merkezi. O merkezde 13 yaşındaki bir piyano öğrencisinin böyle tanımlanması müthiş” ifadelerini kullandı.

Arya Su ile 5 yıl önce tanıştığını söyleyen öğretmeni Yıldız Aslanova, “Bence onun son başarısı doğal ve hak edilmiş bir başarı. Arya Su gibi yetenekler her milletin gururudur. Performansında doğal yetenek, incelikli sanat, içten gelen müzikal anlayış , son derece profesyonel ve detaylı çalışmayla birleşiyor. Müzik dünyasında bu kombinasyona sahip seçkin yeteneklere az rastlanır” diye konuştu.

‘BESTELEDİĞİM İKİ ESER VAR’

İleride çok iyi bir konser piyanisti olmanın yanı sıra besteleriyle de var olmak istediğini belirten Arya Su Gülenç, “Şu ana kadar bestelediğim iki eser var. Biri 2019 yılında iklim kriziyle ilgili bestelediğim ‘Haykırış’ isimli eser, diğeri de çeşitli nedenlerden yurtlarını terk etmek zorunda kalan çocuklar için besteleyip adını ‘Gökyüzü’ koyduğum bir parça” dedi.