Günübirlik evde 'oybirliği'ne itiraz

HÜKÜMET'in günübirlik evlerin kiralanmasına yönelik düzenlediği kanun teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yoğun itirazlara neden oldu. Muhalefet...

Plan ve Bütçe Komisyonu, önceki gün “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması” teklifini kabul etti. Tek seferde 100 güne kadar yapılan kiralamaları kapsayan teklifte, günübirlik kiralamalarda apartmandaki tüm kat maliklerinden oybirliğiyle izin alınması gerekiyor. Ayrıca turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesi alınması da gerekecek. Görüşmelerde komisyon üyelerinin yaptıkları itirazlar dikkat çekti. Tüm kat maliklerinin iznine yönelik itirazların öne çıktığı eleştiriler tutanaklara özetle şöyle yansıdı:

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BİLE ZORUNLU DEĞİL

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı itirazında “Binada tüm kat maliklerinin oybirliğini arıyoruz, yani bu bana biraz uygulanamaz geldi. İşin içinde kurumsallar var, onlar ne olacak? Yani rezidansı var adamın, onlar ne olacak? Yasni bir kişi her şeye taş koyabilir. Halbuki kentsel dönüşümde bile oybirliği değil. Burada niye bu kadar katı bir kural koyduk” dedi.

BUNU KİM, NASIL DENETLEYECEK

İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale de, söz konusu kanun teklifinin günübirlik ev kiralama sektörünü bitirmek üzere hazırlandığını öne sürdü. Özlale, “Bu sektörü bitirmek istiyorsanız oraya oybirliğini koyarsınız ve 30 bin girişimciden yüzde85’i zaten sektör dışına itilir. Kim denetleyecek bunu, nasıl denetleyecek” ifadelerini kullandı.

DÜKKÂN AÇMAK İÇİN DE GEREKLİ

Teklifin ilk imza sahibi AK Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya da milletvekillerin eleştirilerini şöyle yanıtladı: “Amaç kiralamalardan elde edilen geliri kayıt altına almak. Konut ve konaklayan kişilerin tespiti de terör başta olmak üzere güvenlik zafiyetinin giderilmesi için yapılıyor. Yabancıların satın aldıkları evleri yabancı turistlere kiralamaları kayıt dışı bir yatırım türü oluşması sebebiyle bu teklifi hazırladık. Kat Mülkiyeti Kanunu dükkân açmak için bile oybirliği kararı arıyor, yani bir binaya kimin geldiği, gittiği, güvenlik, her türlü zafiyetin önlenmesi amacıyla da oybirliği aranmasını öngördük, onun için buna oybirliği şartını koyduk.”

KAT MÜLKİYETİ’Nİ BAZ ALDIK

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan da şöyle konuştu “30 bin civarında konutun bu amaçla kiraya verildiğini tespit ettik ama aslında kayıt dışı ile sayı 150 bine yakın. Kat Mülkiyeti Kanunu’ndaki 24’üncü maddeyi de dikkate alarak oybirliği aranması istedik.”