Filistinliler çıkmak için rüşvet veriyor! Gazze'den kaçış 10 bin dolar

İsrail'in saldırılarıyla cehenneme dönen Gazze'den çıkmak isteyen Filistinliler, Mısır sınırındaki bir 'komisyoncu ağına' binlerce dolar rüşvet vermek...

İngiliz The Guardian gazetesinin araştırmasına göre, Gazze’den çıkmaya çalışan Filistinliler, Mısır üzerinden ayrılmalarına yardımcı olmayı vaat eden aracılara 10 bin dolara (yaklaşık 30 bin TL) kadar rüşvet vermek zorunda kalıyor. Refah sınır kapısından çıkışına izin verilen kişiler listesine ismini yazdırmak isteyenler, komisyoncu ağına “koordinasyon ücreti” adı altında büyük rakamlar ödediklerini söylüyor.

SINIR KAPISI KAPALI

Birleşmiş Milletler’in açıkladığı son rapora göre Gazze’de nüfusun yüzde 85’i yerinden edildi. İsrail’in hava ve kara saldırılarından kaçan Filistinliler, güneydeki Refah şehrine sıkışmış durumda. Hamas ve İsrail arasındaki müzakerelerde arabulucu olan Mısır, yüzbinlerce Filistinlinin Sina yarımadasına kaçmasının güvenlik tehdidi oluşturacağı endişesiyle Refah kapısının açılmasına izin vermiyor. Çifte vatandaşlığı olmayanlar için Gazze’den çıkmanın neredeyse hiçbir yolu olmadığından, Filistinliler komisyoncu ağına başvurmak zorunda kalıyor.

FİYAT KATLANARAK ARTIYOR

Merkezi Kahire’de bulunan ve Filistinlilerin Gazze’den ayrılmasına yardım eden komisyoncu ağı, yıllardır Refah sınırında faaliyet gösteriyor. Ancak savaşın başından bu yana Filistinlilerden istenen fiyat katlanarak artmış durumda. Guardian’a konuşan bir Filistinli, aralık ayında kişi başı 4 bin dolar ödeyerek Mısır’dan çıktıklarını, şu an ise 6 ila 10 bin dolar istendiğini söylüyor. Günlük çıkış listesine girmek isteyen Filistinliler, Refah sınır kapısıyla ilgili gelişmeleri paylaşan sosyal medya sayfalarından komisyonculara ulaşmaya çalışıyor. Gazeteye konuşanlar, Gazze’deki bağlantılar aracılığıyla komisyoncularla temasa geçtiklerini ve ödemeleri nakit yaptıklarını anlatıyor.

ÇİFTE VATANDAŞLIK DA İŞE YARAMADI

Gazze’den ABD’ye kaçan bir Filistinli, üç hafta önce karısını ve çocuklarının adını listeye yazdırabilmek için 9 bin dolar ödediğini, ayrılacakları gün ise “çocuklarının isimlerinin listede yer almadığı” gerekçesiyle fazladan 3 bin dolar istendiğini söylüyor. ABD vatandaşlığı bulunan Belal Baroud ise 70 yaşındaki diyabet hastası babasını Gazze’den çıkarabilmek için Amerikan hükümetine başvurduğunu ancak hiçbir yardım alamadığını anlatıyor. Kendisinden 11 aile üyesi için 85 bin dolar istendiğini belirten Baroud, “Bu seçeneği yalnızca ABD hükümeti bana yanıt vermediği için değerlendiriyorum. Bu durumdayım çünkü Amerika kendi vatandaşlarına yardım etmiyor” diyor.

1 milyon mülteci Refah’ta sıkıştı

İsrail’in saldırısı dördüncü ayına girerken Filistinliler, Gazze Şeridi’nin giderek daralan bir bölümünde sıkışmış durumda. İsrail ordusu, her gün Gazzelileri güvenli olmadığını söylediği bölgeleri terk etmeye zorluyor. BM, savaş nedeniyle yaklaşık 1.9 milyon kişinin, yani şerit nüfusunun yüzde 85’inin yerinden edildiğini açıkladı. Bir milyon kişi, savaş öncesi nüfusu 275 bin olan ve insani krizin merkez üssü haline gelen Refah’ta hayatta kalmaya çalışıyor. Filistinliler terk edilmiş binalarda, sokaklarda ya da zaten aşırı kalabalık olan Birleşmiş Milletler okullarında yatmak zorunda kalıyor. Gıda ve yakıtın kalabalık nüfusa yetmediği bölgede, temiz su ve ilaç yokluğu yüzünden bulaşıcı hastalıklar yayılıyor.