EĞİTİMCİ VE ANALİST CEM ÖZÜAK İLE RUSYA - UKRAYNA SAVAŞINI, EKONOMİ VE ENFLASYONU KONUŞTUK

EĞİTİMCİ VE ANALİST CEM ÖZÜAK İLE RUSYA- UKRAYNA SAVAŞINI, EKONOMİ VE ENFLASYONU KONUŞTUK Uzman analist ve eğitimci kıymetli hocam 'Cem Özüak' ile gündemi değerlendirdik

EĞİTİMCİ VE ANALİST CEM ÖZÜAK İLE RUSYA- UKRAYNA SAVAŞINI, EKONOMİ VE ENFLASYONU KONUŞTUK

Uzman analist ve eğitimci kıymetli hocam “Cem Özüak” ile gündemi değerlendirdik. Kendisi genellikle doğru analiz ve tespitleriyle tanınıyor. Hümanist yapısıyla, insanların barışçıl yollarla huzur içinde yaşamasının mümkün olduğunu belirten saygıdeğer hocamla Rusya- Ukrayna Savaşını, Ekonomiyi, Küresel ekonomik buhranı, dolar ve euro seyrini konuştuk.

1) TÜRKİYE DE DÂHİL OLMAK ÜZERE DÜNYA GENELİ ADETA BİR EKONOMİK BUHRANIN İÇERİSİNDE… BU EKONOMİK BUHRANIN NE ZAMAN SONLANACAĞINI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?


- Mevcut sistem değişmediği sürece ekonomik buhranın da geçeceğini sanmıyorum. Mevcut sistemden kastım parasal sistem ve bu sistem çok şişti. Muhtemelen de şu anda patlıyor. Biz patlamayı, içinde olduğumuz için yavaş bir şekilde hissediyoruz. Tabi sistem değiştiğinde yerine nasıl bir yeni sistemin kurulacağı da şu an için bir muamma. Tahminimce yıllar sürecek bir değişime girdi dünya.

“NÜKLEER SİLAHLARIN YALNIŞLIKLA YA DA BİLEREK ATEŞLENMESİ DÜNYANIN SONUNU GETİREBİLİR.’’


2)DÜNYAYI BEKLEYEN YENİ FELAKETLERİN EN TEHLİKELİSİ SİZE GÖRE NEDİR?


- Dünyayı birkaç büyük tehlike bekliyor. Birincisi nükleer silahların yanlışlıkla ya da bilerek ateşlenmesi dünyanın sonunu getirebilir. Onun dışında teknolojinin ilerlemesi sonucu kapitalizmin insan gücüne ihtiyacı kalmazsa milyarlarca insan önce işsiz kalma sonra da yok olma tehlikesiyle karşı karıya kalabilir ki bu kaçınılmaz bir son gibi görünüyor şu anda. Ayrıca iklim değişimi ve en nihayetinde dünyanın kutuplarının yer değiştirmesi olur. Böyle bir durumda muhtemelen insanlar için dünyanın sonu gelir.

“KISA SÜRE İÇİNDE UKRAYNANIN DOĞU ŞEHİRLERİ RUSYANIN ELİNE GEÇECEKTİR.‘’


3)RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?


-Putin beklenilenin aksine savaşı sınırlı bir alanda tutmadı. Tüm Ukrayna’ya aynı anda saldırdı. Savaşın büyüyeceğini sanmıyorum. Zaten Ukrayna açısında kötü sonuçlanacak bir şekilde bitecektir. Kısa süre içerisinde Ukrayna’nın doğu şehirleri Rusya’nın eline geçecektir. Hatta belki Putin, tüm Ukrayna’yı ele geçirip bir refarandumla ülkeyi Rusya’ya bile katabilir.

4)BU SAATTEN SONRA KİMSE KONUT SAHİBİ OLAMAZ DEDİNİZ? BUNUN SEBEBİNİ DETAYLICA ANLATIR MISINIZ?


- Çünkü konut fiyatları gelire göre çok pahalandı ve alınamayacak seviyelere geldi. Dünyada bir servet transferi var ve zengin daha da zenginleştikçe fakir daha da fakirleşiyor. Ülkemizde ve tüm dünyada orta gelirli grup ortadan kalkıyor. Konut müşterileri orta gelire mensup insanlardır. Orta gelirliler  bitince konut alacak müşteri bile kalmayacak.

5)ÖZELLİKLE GIDA ÜRÜNLERİNDEKİ FAHİŞ FİYATLAR HUSUSUNDA ASIL SORUMLULAR STOKÇULAR MI? HÜKÜMETE FİYAT PAHALILIĞA KONUSUNDA TAVSİYELERİNİZ NELER OLUR?


-Burada sorumluluğu; hükümetin yanlış faiz politikası, stokçular, enerji krizi ve kıtlık arasında paylaştırabiliriz. Hepsi bir araya gelince gıdadaki enflasyon kaçınılmaz oluyor. Maalesef fırsatçı bir toplumuz. Fırsatını bulduğumuzda zamları yapmaktan çekinmiyoruz. Tıpkı İstanbul trafiğinde olduğu gibi, kimse kimsenin umurunda değil, herkes bir şekilde yoluna devam etmenin peşinde. Kendi çıkarlarını ülkesinin çıkarlarının önünde gören bireylerin çoğunlukta olduğu bir toplumun gelişmesi maalesef mümkün değil.

“ALTIN YÜKSELMEYE DEVAM EDECEKTİR.”


6)BANA GÖRE EKONOMİK ÖNGÖRÜLERİNİZ OLDUKÇA GÜÇLÜ… ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA DOLAR VE ALTINI NERELERDE GÖRÜYORSUNUZ?


-Doların ne zaman yükseleceğini bilmek çok mümkün değil çünkü devlet tarafından belli bir bant aralığında tutuluyor. Tabi bu ileride bir zamanda tekrar bir devalüasyon oluşturabilir. Altın ise dünyadaki çalkantılar devam ettikçe yükselmeye devam edecektir.

“KÖTÜ GİDİŞAT DEVAM EDERSE MORATORYUM İHTİMAL DAHİLİNDEDİR.”


7)BUNU SÖYLEMEK ÜZÜCÜ AMA KÜÇÜK BİR İHTİMAL SEBEBİYLE SORMAK İSTİYORUM. TÜRKİYE MORATORYUM İLAN EDER Mİ?


-Evet kötü gidişat devam ederse ihtimal dahilindedir ama o aşamaya gelinirse memleketin öz değerlerini yok pahasına yabancılara satmak yerine moratoryum ilan edip borçları yapılandırmak daha doğru olacaktır. Moratoryum olursa IMF gelecektir. Şu anki hükümet IMF’in gelmesini istemiyor çünkü IMF verdiği her kuruşun hesabını sorar. Böylece kaynakları istedikleri gibi istedikleri yere rahatça aktaramazlar. Diğer taraftan Londra bankerlerinden yüksek faizle sürekli borç almak yerine IMF’nin gelmesi ve yapılandırma yapması daha iyidir. Birini bankacı diğerini tefeci gibi düşünün. Türkiye bugün ekonomik anlamda global tefecilerin eline düşmüştür. Çok yüksek faiz oranlarıyla daha da fazla borç batağına girmektense bankadan yani IMF’den kredi çekmek daha doğru olabilir. Tabiki IMF de faiz alacak ve siyasi erk üzerinde baskı kuracaktır ama bugün bu iki kötü seçenek arasında kalmamızın sorumlusu uyguladığımız yanlış para politikalarıdır.

RÖPORTAJ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.


-BEN TEŞEKKÜR EDERİM…