DİVAN EDEBİYATI'NDA KUŞLAR...

DİVAN EDEBİYATINDA KUŞLAR… Bu hafta çok özel bir serginin açılışında bulundum

DİVAN EDEBİYATINDA KUŞLAR…
Bu hafta çok özel bir serginin açılışında bulundum.

Kadıköy Feneryolu Halk Eğitim Merkezi’nin hazırlamış olduğu “Divan Edebiyatında Kuşlar” sergisi açılışı Kadıköy Feneryolu Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Cemile Samancı’nın “Cumhuriyetimizin kurucusu büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çok özel cümleleri ile süslediği açılış konuşması ile tüm sanatseverleri bir araya getirdi.
“Sanatsız kalan bir millerin hayat damarlarından biri kopmuştur.” M. Kemal Atatürk…
Cemile Hanım bu cümlesi ile sanatseverleri derinden etkileyerek, sanata olan ilginin ne kadar özel olması gerektiğini bir kez daha benimle birlikte tüm davetlilere hatırlatmayı ihmal etmedi.
Kadıköy Feneryolu Halk Eğitim Merkezi birçok konuda Kadıköy ve çevre halkını seramikten tutun da, moda tasarım, sepet örücülüğüne kadar buluştururken bu kez de “Divan Edebiyatında Kuşlar” konulu sergisi ile Divan Edebiyatının ne kadar zengin olduğunu, birçok şiirde karşımıza çıkan kuşların şairin anlatımına göre hayal de nasıl şenlenip güzelleştiğini kimi zaman kuşların sevgiliye kimi zaman da tasavvufla süslendiğinde ne kadar özel bir görüntü aldığını, gözler önüne seren sergiyi gezerken büyülenmemek elde değildi…
Kuşlar çağlar öncesinden bu güne birçok kültürde sembolik bir değer olarak karşımıza çıkar. Bazen güç, bazen de ölüm, ölümsüzlük…
Kuşlar özgürlük kelimelerine sembol olmuştur. Türk Edebiyatında ise hem halk hem de divan şairleri kuş imgesini kavramların sembolü olarak kullanmıştır.
Divan Edebiyatında kullanılan dilin ağırlığı, maalesef ki günümüz toplumumuzun bu edebiyatın inceliklerinden uzaklaşması sonucunu doğurmuştur.
Feneryolu Halk Eğitim merkezi bu özel çalışması ile kuşları konu alarak kültürel mirasımıza da divan şiirlerine de kuşlar eşliğinde temas kurmamızı sağlamıştır.
Feneryolu Halk Eğitim Merkezi, kursiyerleri öğretmenleri eşliğinde bu özel çalışmayı hazırlarken; Divan Edebiyatında zengin sembolik değerler taşıyan kuşları kendi içlerinde farklı disiplinlerde eğitim alan kursiyerleri ile yeniden yorumlayarak Feneryolu Halk Eğitim Merkezinin sanata, sanatçıya ve tarihe ne kadar önem verdiğini de bir kez daha gözler önüne sermiştir.
26-29 Nisan tarihleri arasında tarihi yarımada da, Divan Yolu Caddesinde ki Kızlarağası Mehmet Ağa Medresesinde doksan kursiyerin katılımı ile yaklaşık yüz eserin yorumu hem gözlerinizi şenlendirecek hem de gönlünüze dokunacak güzelliklerle tüm sanatseverlerini karşılamaktadır.
Yazarlar Birlik Başkanı Mahmut Bıyıklı ve ekibi bu güzel sergiye kapılarını sonuna kadar açarak desteklerini esirgememişlerdir.
Sergide İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Öztürk, Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan ve Prof. Dr. Cihan Okuyucu da sergi ile alakalı konuşmalarında duygu ve düşüncelerini dile getirmiştir.
Kadıköy İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Serdar Ümit Öncel’de her zaman olduğu gibi Halk Eğitim Merkezinin yanında olduğunu; sanata/sanatçıya ne kadar önem verdiğini bir kez daha açılışta gözler önüne sermiştir.
Ben sergiyi gezerken hem duygulandım hem de böyle bir ülkede yaşadığım için gururlandım.
Yarın son günü olan sergiyi kesinlikle görmenizi tavsiye ederim.
Bu vesile ile de Feneryolu Halk Eğitim Merkezine titiz çalışmasından dolayı Cemile Samancı’ya da sonsuz teşekkürler.