Depremzedenin "yüzde 20 emsal" öfkesi

Bornova'da yüzde 30, Büyükşehir'de yüzde 20 emsal DEPREMZEDEYİ mağdur etti Büyük can ve mal kaybına sebep olan İzmir depremi sonrasında, depremzedelerin mağduriyetinin kısmen de olsa giderilmesi için

Bornova’da yüzde 30, Büyükşehir’de yüzde 20 emsal

DEPREMZEDEYİ mağdur etti

Büyük can ve mal kaybına sebep olan İzmir depremi sonrasında, depremzedelerin mağduriyetinin kısmen de olsa giderilmesi için Bayraklı için alınan yüzde 30 emsal kararı maalesef Bornova için çıkmadı. Mağdur olan depremzedeler ise meseleye çözüm bulunması ve mağduriyetlerinin giderilmesi için AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ile görüştü.

Bayraklı’ya verilen emsalin Bornova’ya verilmemesi kafalarda soru işaretleri bırakırken, Bornova’da “evet” diyen İYİ Partili üyeler Ulaş Polat ile Kemal Sevinç’in konuyla ilgili dirayetli bir tavır sergilememeleri de tepki çekti.

Bilindiği gibi, Hükümet, yıkıcı deprem sonrasında ‘konutlar 1 yılda bitecek’ sözünü yerine getirirken, Büyükşehir’in Bornova için yüzde 20’lik emsal kararına depremzedelerin öfkesi büyük oldu.

Depremde canlarını yitirenlerin yüreğine bir nebze olsun ferahlatmak, Bayraklı’da olduğu gibi yıkımların ve can kayıplarının yaşandığı Bornova’da da yüzde 30 emsal verilmesi konusunda Meclis’te OYBİRLİĞİ ile alınan kararın Büyükşehir’de “HAYIR” denmesi, “Bayraklı’da can kaybı oldu da Bornova’da olmadı mı” yorumlarına sebep oldu. Riskli binalarını yenilemek isteyenlerin bir anlamda önleri bu kararla kapatılırken, kararın yeni mağduriyetlere sebep olacağı belirtiliyor.

Konuyla ilgili olarak aradığımız İYİ Partili Bornova ve Büyükşehir Meclis Üyesi, aynı zamanda Başkan Vekili olan Kemal Sevinç’e “Bornova’da neden EVET dediniz de Büyükşehir’de HAYIR” sorusunu yönelttik.

Sayın Sevinç ifadesi aynen “İlçelerde bu kararlar birazcık siyasi olabilir. Büyükşehir’de 176 meclis üyesi var… Bizim pek fazla etkimiz olmuyor Yapılan değerlendirmeler de 30 ilçe düşünülerek gerçekleştirildi.” sözleri ise şaşırttı. Konuyu yakından takip edenler ise “Sayın Sevinç, hem İmar Komisyonu’nda üye, hem de Başkan Vekili… Büyükşehir’de “Arkadaşlar, Bayraklı ve Bornova bitişik ilçeler… İkisinde de yıkımlar ve can kayıpları oldu. Bayraklı’ya verilen yüzde 30 emsal Bornova’ya da verilmeli… Bu bir imtiyaz değil, haktır” diyebilmeliydi” dediler.

DEPREMZEDELER SÜREKLİ İLE GÖRÜŞTÜ

Büyükşehir’den çıkan emsale “hayır” kararı sonrasında depremzedeler AK Parti İzmir İl binasına gelerek İl Başkanı ile görüşmek istedi. Depremzedeleri karşılayan İl Başkan Yardımcısı Mustafa Kandil, depremzedeleri dinledikten sonra İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’yi aradı. Proğramlarını iptal eden Sürekli de İl binasına gelerek yaklaşık 2 saat depremzedelerle görüştü.

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, görüşmenin ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı.  İZDEDA ve depremzede vatandaşlara ziyaretleri için teşekkür eden Sürekli, "17 aydır depremzedelerimizin sonuna kadar yanında olduk. Çalışmalarımızı en hızlı biçimde ve titizlikle yürüttük. Yaralarını sarma sorumluluğu ve talepleri başımızın üzerinde oldu; kimse aksini iddia edemez. İl Başkanlığımızı ziyaret eden İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan ve Dernek Yöneticileri; ardından kredi düzenlemesi taleplerini dile getiren depremzede vatandaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde de yaklaşımımız aynı olmuştur. Yaptıklarımız tüm somutluğuyla ortadadır. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere ilgili tüm bakanlıklarımız; depremzedelerimizin beklentilerine yönelik hassasiyetini korumaktadır." dedi.