Bornova'nın 2022 yılı bütçesi belli oldu!

Bornova'nın 2022 yılı bütçesi belli oldu! Bornova Belediyesi'nin 2022 yılı Performans Programı ve Mali Bütçe görüşüldü

Bornova’nın 2022 yılı bütçesi belli oldu!
Bornova Belediyesi’nin 2022 yılı Performans Programı ve Mali Bütçe görüşüldü. Bornova’nın 600 milyon TL olan 2022 bütçesi, Meclis’te oy çokluğu ile kabul edildi.
Bornova Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis toplantısının ikinci oturumu Belediye Başkanı Mustafa İduğ idaresinde gerçekleşti.
Oturumda, 2022 yılı Performans Programı ve 2022 yılı Bütçesi görüşüldü. 2022 yılı Performans Programı ve 2022 yılı Bütçesine CHP grubu lehte oy kullanırken; AK Parti gurubu ise aleyhte oy kullandı.
Böylelikle 2022 yılı Performans Programı ve 2022 yılı Bütçesi Meclis’ten oy çokluğu ile geçti.
Bornova’nın gider bütçesi 600 milyon TL, gelir bütçesi ise 557 milyon 500 bin TL oldu.
İDUĞ: 2023 YILINDA 1 MİLYON BÜTÇEYE ÇIKAR
Meclis açılışında konuşan Başkan Mustafa İduğ, “Alışık olduğumuz rakamlar ama 300 milyonluk bütçelerin iki katına çıkması gerçekten çok güzel. İnşallah bu yüce meclis 2023 yılında 1 milyon bütçeye çıkar. Rakamları böyle yükselmesinin ötesinde gerçekleşmesi çok önemli. İstediğini kadar bütçe koyun, Bornova Belediyesi son 3 yılda gelir yüzde 100 gider yüzde 90 gerçekleşme gösterdi” dedi.
KAHYA: RAKAMLAR HEYECAN VERİCİ
CHP Grup Başkanvekili Ercan Kahya 2022 yılı Performans Programı ve 2022 yılı Bütçesi hakkında yaptığı açıklamada, “Rakamlar heyecan verici. Neden? 2019 yılında 393 milyon liralık bir bütçe devralmışız. Bu bütçeyi 600 milyona çıkarmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Yıllar itibarıyla baktığımızda artış oranları şu şekilde: Geçen yola göre yüzde 15,83 bütçeler arası bir büyüme görüyoruz. Geldiğimizde devraldığımız bütçeye göre baktığımızda yüzde 52,60 oranında bir büyüme söz konusu. Mutluluk ve gurur diye bahsettim. Çünkü bu büyüme gerçekleştirdiğimizde bir taraftan borçları ödedik, araçları yeniledik, ek hizmet binamızı aktive etmişiz, iş makinelerimizi yenilemişiz. Bunları yaparken uyguladığımız mali politikası ki bu verimlilik ve rekabetçi anlayıştan geliyor. Aldığımız bir kredi vardı araçlarla ilgili, onun da son taksitini geçtiğimiz yıl ödedik. Bizim finansman olarak bankalara 1 lira borcumuz yok” ifadelerine yer verdi.
İDUĞ: 2021’İN İLK 9 AYI MEVDUAT AÇISINDA VERİMLİ BİR DÖNEM GEÇİRDİK
Başkan İduğ, “Öyle bir mali tablo izledim ki 2021 yılının eylül ayına kadar mevduatların toplamına 5,5 milyon lira faiz elde ettik. 2021’in ilk 9 ayı mevduat açısında verimli bir dönem geçirdik, geçirmeye de devam ediyoruz. Bu meclisin en büyük kararı ilk geldiğimiz zaman ağaçlarla ilgili kararda oy birliği ile satın alma kararıdır. Büyük bir tasarruf sağladık” sözleriyle Kahya’yı destekledi.
KAHYA: YÜZDE 61’İ YAKLAŞIK KENDİ ÖZ KAYNAKLARIMIZDAN
Bornova Belediyesi’nin mali yapısının güçlü olduğunu söyleyen Kahya, “Bir yandan yatırımlarımız geliyor. Yapılan çalışmalar sonucunda 600 milyon TL’lik gider bütçesi ile meclisimizin karşındayız. 557 milyon 500 bin TL gelir bütçemiz var. Aradaki fark 42,5 milyon. Banka kredisi finansmanla denkleştirdik. Gelirlerimizin en büyük gelir kaynağımız emlak vergisi. Yüzde 32’sine tekabül ediyor. 202 milyon lira İller Bankasından alıyoruz. Yüzde 61’i yaklaşık kendi öz kaynaklarımızdan. Bu da ayrıca güzel, ayaklar sağlam yere basıyor” dedi.
İDUĞ: İLLER BANAKSINDAN GELEN PARA KASAMIZDA KALIYOR
İduğ ise, “Birçok belediyenin iller banaksına olan borcundan dolayı çok ciddi kesintiler oluyor. Bizim borcumuz olmamasından dolayı buradan gelen para bizim kasamızda kalıyor. Bu paralar yatırıma dönüşüyor. Yüzde 68’i vurguluyoruz. Personeli giderleri belediyelerde yüzde 65’e dayanmış durumlarda. Bizde yüzde 62’lerde. Emlak vergileri geliri ile İller Bankasından gelen para ancak yüzde 68’lik kısım elde ediyor. Burada tasarruf burada ön plana çıkıyor. Bu oranı ne kadar aşağıya çekersek o kadar yatırım yapmış olacağız” diye konuştu.
KAHYA: BÜTÇEMİZİN HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM
Kahya son olarak, “Asfalt şantiyemiz start aldı. Ekim ayında açılışını gerçekleştireceğiz. Bornova’da tüm asfaltları tamamlayacak en büyük yerlerden biri olacak. Pazar yeri ile ilgili projelere yapıldı ihalesine çıkılacak. Kongre merkezi kazandırıyoruz. 600 kişilik. Büyükşehir desteği olacak. 2,5 dakikaya sığdırılamadı yapılanlar. Bundan sonra da hiç durmandan yorulmadan hep birlikte daha hızlı koşmaya yürümeye devam edeceğiz. Tüm müdürlüklerden gerekli bilgiler toplandı bunlar düzenlendi. Meclise geldi. Komisyonlara geldi komisyonlar çok çalıştı herkese teşekkür ederim. Burada bir takım görüşmelerden olumlu eleştirileri daha iyisini yapmak için kabul edeceğiz bütçemizin hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
İDUĞ: HİZMETTE HIZ KAZANMAK İÇİN YAPIYORUZ.
“Son 6 aydır Türkiye’deki büyük belediyeleri ziyaret ediyorum” diyen İduğ, “Bu ayda Beylikdüzü ve Sarıyer Belediyesi’ni ziyaret ettim. Yapılan çalışmalar kamu lehine olursa mutlu olurun. Gittiğim yerlerde gördüğüm şey şu: 2015 yılında kanun hükmünde kararnameler ile taşeron bittikten sonra çalışan personel Bornova Belediyesi’nin kendi personeli, kullandığı araçları kendisi alacak. Madem böyle bir karar alındı. Bu kararın herkesi uygulaması lazım. Gittiğim birçok belediyelerde hala araçlar kiralık. Bu bir modeldir. Birkaç belediye bu modeli geçmeye başladı. Doğru bir modeldir. Hizmette hız kazanmak için yapıyoruz. Asfalt üretim tesisini kurduğumuzda hiçbir araç yoksa bir anlamı yoktur. Umuyorum ki birçok belediye bu modele geçecektir” diye konuştu.
SEVİNÇ: BUGÜN MECLİS OLARAK MUTTU BİR GÜNÜ YAŞIYORUZ
İYİ Parti Grup başkanvekili Kemal Sevinç ise yaptığı açıklamada “Bugün Meclis olarak muttu bir günü yaşıyoruz. 2022 yılı bütçemizi görüşüyoruz. Çalışanlarımız heyecanlı, meclis üyelerimiz heyecanlı, başkanımız daha heyecanı güzel bir bütçemiz var. Çalışma ortamızı huzurlu ve verimli. 2022 yılı bütçemizin Bornova’mıza, İzmir’imize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.
TURU: BU TAAHHÜTLER YAPILMAYINCA BÜTÇE NASIL DENK DÜŞÜYOR?
Ak Partili Meclis Üyesi Mehmet Turu, “İncelemelerimizde çıkardığımız eleştiriler hususlar var. 2022 yılı için tahmin edilen 557 milyon 550 TL yeni bütçesine finansmanın ekonomik sınıflandırılması tablosundaki denkliği için finansman karşılık gösterilmesi ile bütçede denklik sağlandığı söylenmiştir. Buna karşılık 600 milyon TL gider gösterilmiştir. Oysaki borçlanmaya hiç ihtiyaç olmadan kullanmayacak deniyor olsa da bütçenin bu duruma göre yapılması görüşündeyim. Geçtiğimiz yıl bütçeye konulan 9 kalem taahhüt maliyetlerinde 2021’de sadece kitapçıkta kayboldu gitti. 2020’de bütçesinde de 8 kalemde birçoğu yine yapılamamış bir sonraki yıla bir kısmı taahhüt edilmiş. Kitapçıktan kaybolmayan bazıları 2022 kitapçığına eklenmiş. 2022’sinde bulunan taahhütlerinden 3 dönemdir spor alanları, naldöken Pazar yeri ve düğün salonu yapılmamıştır. Naldöken pazar yerini de 2023 yılında göreceğiz. Bu taahhütler yapılmayınca bütçe nasıl denk düşüyor? Bu bütçe nereye gidiyor? Hem bütçemizi arttırıyoruz, hem kredi ön görüyoruz. Hem de yatırım yapmıyoruz. Bütçesi düşen müdürlüklerinin olmamasına rağmen bazı müdürlüklerde artış görülmektedir. Basın yayın ve halkla ilişkilerde büyük bir artış görülmektedir. Destek hizmetleri müdürlüğü ihaleleri alıyor. Bütçesi yaklaşık 5 milyon TL” dedi.
İDUĞ: TÜRKİYE’DE EN YÜKSEK İŞÇİ ÜCRETİ VEREN BELEDİYE BORNOVA BELEDİYE’MİZDİR
İduğ ise cevaben, “Basınla ilgili olan 9’dan 18’e gelme sebebi, kurumsal Bornova dedik iletişim merkezini açtık. 60 arkadaşımız orada görev yapıyor. Basının o bütçesindeki fark iletişim merkezine aktarılan personeldir sebebi. Ücretlere zam verilmediğini söylediniz. Toplu iş sözleşmesinde Türkiye’de en yüksek işçi ücreti veren belediye Bornova Belediye’mizdir” dedi.
TATLI: ERCAN BEY O KADAR ÇOK PEMBE BİR TABLO ÇİZDİ Kİ ŞAŞIRDIK
AK Parti Grup Başkanvekili Sait Tatlı 2022 yılı performans yılı ve bütçesi hakkında eleştirilerde bulundu. Tatlı, “Ercan Bey o kadar çok pembe bir tablo çizdi ki şaşırdık. Biz farklı bir bütçeye mi bakıyoruz diye dönüp baktım. 2022 yılı tahmin bütçesi 357 milyon lira. Bu gelir tahmini. Gider de tahmini de 600 milyon lira. Dile kolay, devasa bir bütçe. Bu bütçenin denkliğini sağlama adına 42,5 milyon lira borçlanma yapılarak denklik sağlanacak. Giderleri azaltamadığınız için denklik sağlamaya çalışıyorsunuz. Personel alımında yüzde 5 gibi bir artış görülmüş, SGK giderlerine yüzde 30 azalma görülmüş. Geçen sene 26 milyon civarında bir borçlanma öngörülürken bunu karşılığında 1,5 milyon gibi bir faiz n görülmüş. Bu sene 42,5 milyon borçlanma öngörülürken bunun karşılığında ayrılan faiz 1 milyon lira. Faizde yüzde 60 gibi azalma söz konusu. Bilgi İşlem Müdürlüğünden bahsedildi. Süreci bilmiyorum ama sürekli programlar alınmış. 2 müdürlük arasında koordinasyon sağlanmıyordu. Programların özellikleri dahi bilinmiyordu. Şimdi bu programlar alınırken neye göre alındı? Şimdi onlardan niye vazgeçildi? Bilgi işlem müdürlüğünün bütçesinde yüzde 41 civarında artış söz konusu. Park bahçeler müdürlüğünü bütçe artış oranı yüzde 60 oranında. Ben sevindim parklar olacak dedim ama yüzde 60 gibi personel artışı söz konusu. Belediyelerin en icracı müdürlüklerin de fen ileri gelir. Bütçesi yüzde 8 artmış. En az bütçesi artan fen işleri. Yatırınla rakamında 2021 tahmini bütçesinde hangisi yapıldı, Çamdini’neki havuzla ilgili bir çalışma var. Güne göre siyaset yapmamak gerekiyor. İZTAŞ ile ilgili bir dershane yapılacak dediniz. 3 milyon ayırdınız, hem burası yapılmadı hem de bu para nereye harcandı? Geçen seneki tahmini bütçede bunlar yapılmadı? Bunları da demek lazım yatırımlar malesef bütçe artış oranı kadar artmamış. Bu deva bütçe nere3ye gitti diye baktığımızda… Bütçemiz artmış ama bunlar tüketime yönelik mal ve hizmet alımlarına gitmiş. Yeni bit otopark, yeteli yeşil alan gibi insan yaşam kalitesini bu bütçede göremedik. Her gün nüfusu artan Bornova’mız var. Ben merak ediyorum. Kaç kilometrelik yol yapıldı? Kaç tane otopark yaptınız? Kişi başına düşen yeşil alanı ne kadar arttırdınız?” dedi.
İDUĞ: TÜRKİYE’DE ÜRETİM YAPAN KİŞİLERİN MALİYETLERİNİ YÜZDE 50 ARTTIĞINI UNUTMAYIN
Başka İduğ, Tatlı’ya cevaben, “Hepsinin hedef çalışma içerinde yer vereceğiz. Ama bir şey demem lazım. Türkiye’deki enflasyon yüzde 19 olarak belirtildiği herkes biliyor. Türkiye’de üretim yapan kişilerin maliyetlerini yüzde 50 arttığını unutmayın. Bu yapılan yatırımları kasım ayı içerisinde bir kısmın açılışını yapacağız. 2022 yılında tamamlanması için olağanüstü bir durum olmazda pandemi gibi konular olmazsa yatırımların gerisini de yapacağız” ifadelerini kullandı.