Bornova'da YÖRÜK - TÜRKMEN buluşması

Yörük Türkmenler, Bornova'da buluştu Bornova Belediye Başkanı Dr

Yörük Türkmenler, Bornova’da buluştu

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ’un ev sahipliği yaptığı Yörük Türkmen dernek temsilcilerinin bir araya geldiği Yörük – Türkmen Toyu’nda “birlik – beraberlik ve dayanışma” mesajları verildi.

Ahmet Çetinkaya

Ege Bölgesi Yörük Türkmen Federasyonu ve bağlı dernek başkan ve yönetimleri, Aydın, Manisa, Kınık, Beydağ’dan 28 dernek ve federasyonun temsilcisi,  Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ’un ev sahipliğinde bir araya geldi. Yörük Türkmen Federasyonu Başkanı İsmet İlhan, slaytlar eşliğinde Federasyon ve bağlı dernekleri olarak yaptıkları faaliyetleri anlatırken, “Tek bir gayemiz var… O da Yörük – Türkmen gelenek ve göreneklerini gelecek kuşaklara aktarmak. Yaptığımız etkinliklerde sadece kültürümüzü yaşatmakla kalmayıp, bu ülkenin her türlü sosyo-kültürel etkinliklerinde yer alıyor, yaşanan deprem, sel ve yangın gibi üzücü olaylarda vatandaşlarımın yanında oluyoruz. Ulu Önderimiz Atatürk’ün dediği gibi… “Toroslar’da bir yörük çadırı görürseniz ve o çadırdan duman yükseliyorsa bu ülkeyi hiçbir güç yenemez””… Biz, bu kültüre tutkunuz ve bunu yaşatmak için çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda, bizlere desteğini esirgemeyen Belediye Başkanımız sayın Mustafa İduğ’a da teşekkür ediyoruz” dedi.

İsmet İlhan’ın hediye ettiği ve üzerinde “Dr. Mustafa İduğ” yazılı yağlığı ile konuşmasını yapan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ise Yörük – Türkmen kültürünün, bu ülkenin değerleri olduğuna dikkat çekti. İduğ şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz hafta Yörük Türkmen çadırında sofranızda beni ağırladınız. Bu akşam ise sizleri burada görmekten çok olduğumu söylemek istiyorum. Hoş geldiniz, safalar getirdiniz. Bin yıldır, nerede ihtiyaç oldu ise Yörük – Türkmenler orada olmuştur. Ege ve Akdeniz bölgesinde yoğun olarak yaşayan Yörük Türkmenler neler yapıyor peki… Kültürlerini daha ileriye taşımak, gençlere de bu kültürü aşılamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu doğrultuda oluşturulan Oba Yörük Türkmen Müzesi’ni gördüm ve hayran kaldım. Orayı daha da zenginleştirmemiz gerekiyor. Herkes de bu konuda katkı koymalı. Bize düşen görev, Bornova’daki tüm insanların orayı görüp, o kültürü tanımalarını sağlamak.  Burayı turizme kazandırmak konusunda da çalışmalarımız olacak. Bornova Belediyesi olarak tüm katkıyı koyacağız. Sizler, çok değerli ve önemli işler yapıyorsunuz. Birlik ve beraberlik içinde, dayanışma içinde olursak o kadar güçlü oluruz. Bunun örneklerini İstiklal Savaşı’nda gördük. Biz birbirimizle el ele tutuşursak bizi kimse yıkamaz”

Konuşmaların ardından, aynı zamanda Federasyon Başkanı İsmet İlhan’ın kızı olan Türk Halk Müziği sanatçısı Zeynep İlhan, Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi Anıl Ar’ın bağlama, Arif Süsoğlu’nun neyi eşliğinde muhteşem bir performans sergiledi. Seslendirdiği Ormancı, Hastane Önünde İncir Ağacı ve Yörük kültüründen nağmeler işli “Yaylalar Oy” türküleri dinleyenleri mest etti.