BENİ FARK ET!.. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü

BENİ FARK ET 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü

BENİ FARK ET
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü.

Otizm nedir?
Belirtileri,  yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan nörogelişimsel bir bozukluktur. Her coğrafyada ve her sosyoekonomk düzeyde görülebilmektedir. Erkeklerde kızlardan 3-4 kat daha fazla görüldüğü bilinmektedir.
Otizmin sebebi halen bilinmemektedir.
Genetik, faktörler ve çevresel faktörlerin rolü olabileceği düşünülmektedir.
“Sessiz, içine kapanık, nasılsa konuşur” gibi bazı yanlış inanışlar ya da toplum tarafından damgalanma kaygıları ötizmli çocukların tanı ve tedavisinde gecikmelere yol açmaktadır.
Ne kadar erken tanı konulursa tedavisinde o kadar olumlu sonuçlar alındığı gözlenmiştir.
Lütfen, çocuğunuzu ilk üç yaş içerisinde doğru ve düzgün gözlemlemeye dikkat edin. Klasik söylemleri unutun, “çocuktur yapar, çocuktur dinlemez, hep böyleydi, abisi de bunun gibiydi, vs.” gibi sözleri kafalarınızdan çıkarın.
Çünkü otizm her bireyde farklı belirtiler göstermektedir. Her çocuğun tedavi yöntemi bir diğerinden farklıdır. Buna bağlı olarak gelişimi de farklılık gösterir.
Otizm tedavisinde ilaç ve aşı yoktur. İlaç fazla hareketli ve yoğun takıntıları olan bireylerde kullanılmaktadır. Asıl tedavi yöntemi eğitimdir…
Otizmli olan bireyi hiçbir zaman hasta ya da eksik bir birey olarak düşünmeyin. Onlar sadece FARKLIDIR…
İşte FARKINDALIK hareketi de bunun içindir, BENİ FARK ET!
Farkındalık demek; bilmek, olduğu gibi görmek, anlayışlı bir tutum geliştirmek demektir. Sizler de otizmi fark edin, görmezden gelmeyin.
Her şeyi olduğu gibi kabullendiğinizde her şey çok daha güzel olacaktır.
Sevgi, en iyi ilaçtır.
Otizmli çocukların toplumsal hayata katılmasını önemsiyorum!
Çocuklarıma, farklı olmanın özelliklerini anlatıyorum. Çocuğum parkta, okulda ya da bir başka yerde otizmli bir çocuk ile karşılaştığında bunu ona hissettirmemesi gerektiğini anlatıyorum. Oyunlara dâhil etmesi gerektiğini, elini tutup birlikte oyun oynayıp, ders çalışması gerektiğini anlatıyorum.
Bizim geleceğimiz çocuklarımız; Onlar bizim, umudumuz, yarınlarımız…
Çocuklarımız her şeyin farkındalar. Hayatı emin olun bizden çok daha iyi öğrenmek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Bizler ebeveynler olarak çocuklarımıza daha iyi bir hayat sunabilmek adına onları yalnız bırakmayalım.
Beni fark et!
EKSİK DEĞİL, FARKLIYIZ…