Yerelde sıkıntı

YERELDE SIKINTI!

YERELDE SIKINTI!

.... B O R N O V A L I .....



Yazımıza “seçilmişler ile atanmışlar” arasındaki farkı anlatarak başlayalım isterseniz… Belediye Başkanı ve Meclis üyeleri seçimle gelir ve genelde 5 yılda bir değişir. Atanmış bürokratlar ise kanun ve yönetmelikler dahilinde görev yaparlar.

Seçilenler, kanun ve yönetmenlikten pek fazla anlamazlar…

Onlar seçim meydanlarında vaatler verir ve seçimden sonra seçmenlerin talebini yerine getirmek ister. Ama bazen kanunlar buna izin vermez.

O zamanda bürokrat devreye girer, “yapılamayacağını, yapıldığı taktirde suç teşkil ettiğini anlatın” ve kanunları uygular.

Şimdi diyeceksiniz ki “bunu neden anlattın?”

Çünkü İzmir’de bazı bürokratlar seçilmişlere yardımcı olmuyor…Ya siyaset için, ya da ikbal için. Biraz daha konuyu açalım. Seçilmiş olan kişi ve kişiler inanmıyor bildiğini okuyor.

Misal; konut alanını vatandaş “ticaret alanına” çevirmek istiyor, bürokratlar komisyona gerekçesini sunuyor ve olmayacağını söylüyor.

…ama komisyon ne yapıyor? Oy birliği ile konuyu komisyondan geçiriyor!

“Normal ticari alan” diye de düşünmeyin benzinlik ruhsatı için bunlar yapılıyor. Hiç düşünülmüyor bu durum tehlike arz eder, güvenlik sorunu olur mu? Kavşak, yol genişliği vs. bürokratta üstüne düşeni yapıyor.

Sorun mu? Sorun meclis komisyonu… Ben veririm meclis onaylar ne de olsa.

Ahh ahh, bazı bürokratlar asli görevi olan memurluktan çok siyaset yapmakta…

Neden mi?

Belediyenin binlerce yeri gasp edilmiş, hiçbir ücret ödemeden buralarda oturuluyor. Bürokrat bunlarla uğraşsa ya, belediyeler borç batağından kurtulur ama nerde…

Bürokrat kendini geliştirmeli ve yenilemeli…

Örneğin,  devlet ecrimisil çıkarmakta, “nedir bu?” diyeceksiniz haksız yere yer işgal edilmişse bunun geriye dönük 5 yıl para cezası uygulanıp 15 gün içinde boşaltılmasının sağlanması. Bornova’da yüzlerce var… Yer işgal edilmiş ama denetim yetersiz denetim ne mi yapıyor? Bir gariban çay ocağı açmayı görsün önüne iki de masa sandalye koydu mu hemen onun peşine düşer. İnanın bundan adım gibi eminim. Sadece ve sadece bizim kendi gözlerimizle gördüğümüz 550 metre 13 dönüm, 1000 dönüm nice yerler var işgal edilen. Kim bilir görmediğimiz daha neler neler…

Keşke belediyeler bir birim kurup sadece bu kaçak ve işgal edilmiş yerleri tespit edip ceza uygulasa kasada paraya para demezler.

“Peki, bu durumda mevcut bürokrat ne yapıyor?” Diyeceksiniz, ihbar olursa biraz direniyor sonra karşı tarafa cüzi bir kira bedeli sunuyor ve olay kapandı.

Yasayı en iyi bilen birim emlak istimlak dersek, ecrimisil ne nasıl tahliye edilir? Nasıl geriye dönük ceza kesilir?

Burada da uydu var diyorum…

Sonra gelelim kiraya verilecek yer var, kiraya verilmeyecek yer var.

Kiraya verilmeyecek yer için tavsiyem amacına uygun olarak park bahçe yapılmalı. Kiraya verilecek yer için ise öncelikle kesinlikle boşaltılmalı sonra ihale usulü kiraya verilmeli. Bürokrat da bu konuda başkana yardımcı olmalı. Seçilmişin hata yapmasını bekleyip egosunu tatmin etmemeli!

Çünkü bürokratlar “Başkan ve ekibi tepeden inme, mevzuatı bilmeden bana talimat veriyor, ben olmadan yapsın da göreyim” deniliyormuş.

Ben de diyorum ki hurdalık var ya şu hepinizin bildiği, eski püskü ne varsa toplanan yer işte orası hep “ben olmasam olmaz” diyenlerle dolu.