Bayraklı Belediyesi korsan otoparkçılığı itiraf etti!

Mansuroğlu Mahallesi'nde 281/1 sokak üzerindeki belediye hizmet alanı ile 286/3 sokak üzerindeki spor alanını yasa dışı otopark haline getirip işletmeye başlayan Bayraklı Belediyesi, gönderdiği yazıda bu otoparkların ruhsatı olmadığını, UKOME'den hala karar çıkmadığını itiraf etti.

Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, yasa tanımazlıkta tüm kente örnek oldu. Mansuroğlu Mahallesi’nde yasaya aykırı DOP alanlarını otoparka çeviren ve kentin en pahalı otopark ücretini toplamaya başlayan Bayraklı Belediyesi’nin korsan olarak işlettiği otoparklara UKOME’den de izin gelmediği ve ruhsat verilemediği ortaya çıktı.


Kaymakamlık tarafından korsan otoparklarla ilgili sorulan soruları yanıtlayan Bayraklı Belediyesi, cevap yazısında, ‘işletmekte olan otopark UKOME gündeminde olup, karar beklenmektedir. Ancak vatandaşlardan gelen yoğun talepler nedeniyle açık otopark olarak işletmeye açılmıştır.’’ denildi.

 

 

Otoparkların ruhsatlandırılması UKOME’den verilen izin ile gerçekleştirildiğinden ticari amaçla işletilen otoparkların ruhsatsız olduğunu da belediye tarafından gönderilen yazıyla itiraf edilmiş oldu. Bayraklı Belediyesi hem otopark olamayacak alanı yasa dışı otopark yapıp kentin en pahalı otopark ücretlerini toplarken, bir de ruhsatsız işletmekle yasaları iki kez hiçe saymış oldu.


Ayrıca Bayraklı Belediye gönderdiği yazıda otopark haline getirdiği imar planında 283/1 sokak üzerindeki belediye hizmet alanı ile 286/3 sokak üzerindeki spor tesisi görünen iki yere koyduğu gişe kulübesi ve elektronik bilet sistemini belediye kasasından yapılmadığını iddia etti.

 

 

Öte yandan otoparklarla ilgili cevap yazısında, Belediyenin Personel Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nce işletildiği, bu şirketin maliye ve ticaret sicile başvurduğu belirlendi. Otopark yatırımının da şirket tarafından yapıldığı anlaşılırken, belediyeye ait bu iki alanın belediye şirketine nasıl devredildiği belirlenemedi.


Belediye şirketlerinin de Sayıştay denetiminde olduğu yasa dışı yapılan otoparklarla ilgili yapılan yatırımın kamu zararı olduğu öne sürüldü.

 

 

En pahalı otopark

Hem yasa dışı alana kurulan hem de ruhsatsız olarak aylardır işletilen iki otoparkın, ücretleri ise kentin en pahalı otoparkları sıralamasında zirveyi zorluyor. Kentte otoparkçılık yapan Büyükşehir Belediyesi’nin İZELMAN şirketi, açık otoparklar için 12 saatine 70 TL alırken Bayraklı Belediyesi 12 saate 200 TL alıyor. Bölgedeki vatandaşlar belediyenin tarifesine isyan ederken iki otopark da yüzde 30 kapasiteyle çalışıyor. Otoparklardan elde edilen gelir, gişelerde görevli çalışanların ücretlerini karşılamıyor.

 

 

Konu Çevre Bakanlığı’nda

Öte yandan Bayraklı Belediyesi’nin hem yasa dışı, hem de ruhsatsız otoparklarıyla ilgili konunun Çevre Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’nün gündemine girdiği öğrenildi. Bir vatandaşın şikayeti üzerine konu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’ne ulaşırken, daha önce benzer bir konuyla ilgili verilen görüşte, düzenleme ortaklık paylarından elde edilen alanların başka amaçlarla kullanılamayacağını belirtti.

 

 

Bakanlık, yazısında, ‘gerek 18. Madde uygulaması, gerekse 15 ve 16. Madde uygulamalarında DOP’dan oluşan alanlarla ilgili terk sonucu oluşan alanlar bedelsiz bir şekilde karşılanarak belli bir amaca özgünlenmekte olup, bu tür yerlerin bedelsiz bir şekilde kamunun kullanımına sunulması belediyelerin asli görevidir. Bu suretle oluşan taşınmazlar, belediye tarafından satılamaz ve başka maksatla kullanılması ya da ticari faaliyete konu edilmesi kanunen mümkün değildir. Bu şekilde işlemler hakkında adli ve idari soruşturmaya başvurulur.’’ görüşüne yer verdi. (Kaynak / Son Mühür)