Başkan Aras; Belediyelerin sorumlulukları arttı…

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Kıyı Ege Belediyeler Birliği Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda konuştu. Aras, Ülkenin mali durumunun bozulması ile belediyelerin sorumlulukları arttı, Vatandaş belediyelerden çok şey bekliyor, iş, Aş, Eğitim. Eskiden Hükümetin üzerinde olan sorumlulukları Vatandaş belediyelerden bekliyor.

Kıyı Ege Belediyeler Birliği Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya, eski Konak Belediye Başkanı ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Abdül Batur da katıldı. Aras, toplantıda gündeme dair bir konuşma da gerçekleştirerek önemli mesajlar verdi. Batur, geçmiş dönemde yaptığı hizmetler sebebiyle Aras’ın elinden ‘teşekkür plaketi’ ve ‘nazarlık’ hediyesi aldı.



 

Batur, aldığı hediyelerden sonra yaptığı konuşmada, 15 senedir belediyelerin sıkıntılarını aktardığını ancak sorunların çözülmediğini ifade ederek şöyle konuştu:

“Ben de bu kurumun yaklaşık 17 sene başkanlığını yaptım. Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nin kurumsal yapıya kavuşması noktasında, belediyelerin sıkıntılarının hükümet nezdinde görüşülmesi noktasında emeklerimiz oldu. Belediyelerimizin en büyük sıkıntısı, ‘Belediye gelirleri yasası’. 15 senedir söylüyoruz. 15 senedir gerekli mercilere bunu aktardık ama maalesef şimdiye kadar netice alınmadı. İnşallah bundan sonra Türkiye Belediyeler Birliği’nin başında sayın Ekrem İmamoğlu da varken bu sorun çözülür. Belediyelerin ekonomik sıkıntıları varken, ülkenin sıkıntılı durumu direkt belediyelere yansırken sizler başarılı olursunuz. Allah yardımcınız olsun.”

Aras, belediyelerin SGK ve Vergi Dairesi’ne olan borçlarının tahsili ve belediyelerin gelirlerinin arttırılması gerektiği üzerine konuşan Aras, “Gelirler aynıyken giderlerin artması belediyeleri mali açıdan yönetilemez hale getirmiştir. SGK, vergi borcu ile mi uğraşalım, vatandaşların ihtiyaçları için mi çalışalım? Bu konuda Türkiye Belediyeler Birliği ve bizler de sık sık yaptığımız görüşmelerde ilgili bakanlara, karar vericilere bunları iletiyoruz” ifadelerini kullandı.


 

“Gün geçtikçe yükümüz artıyor”

Belediyelerin üzerindeki mali yükün gün geçtikçe arttığını kaydeden Aras, “Ülkedeki enflasyonist ortam, sosyal bozulma, vatandaşların içinde bulunduğu sorunlar belediyelerimizden beklentiyi arttırdı. Özellikle belde halklarımızın ihtiyaçları çok ciddi şekilde ihtiyaç gösterdi. Beklentilerin arttığını hep beraber görüyoruz. Yıllardır konuşulan yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, reformların yapılması gibi müdahalelerin gerekli olduğunu hepimiz biliyoruz. Belediyelerin idari ve mali yapılarının güçlendirilmesi için bir çalışma yıllardır bekleniyor ancak gerçekleşmedi. Vatandaşlarımızın da talebi gün geçtikçe artmaktadır, yükümüz de gün geçtikçe artmaktadır” dedi.



 

“SGK ile mi uğraşalım, vatandaşa hizmet mi edelim?”

SGK ve Vergi borçlarının tahsilinin istenmesinin, belediyeleri mali açıdan yönetilemez hale getirdiğini ifade ederek ‘SGK ile mi uğraşalım, vatandaşa hizmet mi edelim?’ diyen Aras, şu ifadeleri kullandı:
“Bu durumda ekonomiden sağlığa belediyeler büyük bir yük altına girdi. Hep birlikte özellikle bir taraftan da birikmiş SGK borçlarıyla, vergi borçlarıyla, hükümetin bu konuda aldığı kararlarla giderek sıkıştık. Tabi ki belediyeleri ülkenin ekonomisini batıran kuruluş olarak görmek çok yanlış. SGK alacakları 900 milyar TL, belediyelerin borçları ise 90 milyar TL dolaylarında, yani borçların yüzde 10’u ediyor. Bu borçlar ülke ekonomisini batırıyormuş gibi bir algı yaratmak büyük bir haksızlıktır. Yetkilileri yeniden uyarmak istiyorum. Belediyelerimizin mali durumlarının bozulması ülkedeki genel ekonomik gelişmelerin sonucudur. Belediyeler kendi hallerinde ekonomik durumlarını bozmadılar. 25-30 yıldır belediye gelirlerinde en ufak bir iyileştirme yapılmadan yük arttı. Özellikle akaryakıtın son yıllarda geldiği durum, mal hizmet giderlerinin artışı belediyelerin giderlerini arttırmıştır. Gelirler aynıyken giderlerin artması belediyeleri mali açıdan yönetilemez hale getirmiştir. SGK, vergi borcu ile mi uğraşalım, vatandaşların ihtiyaçları için mi çalışalım? Bu konuda Türkiye Belediyeler Birliği ve bizler de sık sık yaptığımız görüşmelerde ilgili bakanlara, karar vericilere bunları iletiyoruz.”



 

İsterlerse 1 gece de mali sorunlar hallolur.

Belediyelerin mali sorunlarının ortadan kalkmasının 1 KHK’ya baktığını kaydeden Aras, şöyle konuştu:
“Bir gecede KHK’lar ile neler değiştiriliyor, gelirleri arttırmak atla deve değil. Yol bizim işimiz ama MTV bize asla yansımıyor, küçük bir yüzde bile verseler çok ciddi gelir elde ederiz. En azından bu konuda yapılacak düzenlemeler vatandaşlarımıza hizmeti daha da arttıracaktır. Özellikle turizmle uğraşan kentlerde, 100 bin liralık geliri olan kenti düşünün; özellikle yaz sezonunda turistlerin gelmesiyle 1 milyon TL harcamak zorunda kalıyor çünkü kanalizasyona baskı oluşuyor, altyapıya baskı oluşuyor. Buna rağmen burada da iyileştirme yapılmıyor. Sadece turistlere yüklenecek Kent Vergisi ile bu iş çözülebilir ama bu da yapılmıyor. Sizden aldığımız güçle bu lobiyi Ankara’da arttırarak devam ettireceğiz. Bütün genç kardeşlerimiz belediyelerin kapısında kuyruk oldu. 3 kişi için ilan açıyoruz 3 bin kişi başvuruyor. Bütün bunlar belediyelerin mali yapısının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”



“Eğitimler görev başında yapılacak”

Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nin üye belediyelere çeşitli konularda eğitim vereceğini ve bu eğitimlerin görev başında yapılacağını aktaran Aras, “Özellikle dijital gelişim dolayısıyla belediyelerimizin yönetim ve idari sistemlerini güçlendirmesi gerekiyor. Bu konuda da uzmanlar vasıtasıyla üye belediyelerimize gereken desteği vereceğiz. Bizlerden yardım talep eden belediyelerimiz olursa da Sayıştay müfettişlerimiz eliyle de destek vermeye hazırız. 20’ye yakın belediye destek istedi, bu hizmetleri satın alıp belediyelerimize göndereceğiz. Daha önce yapılan eğitimler sadece bir konferanstan ibaret olmuş, monolog şeklinde geçmiş. Biz, eğitimin görev başında verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bütün arkadaşlar tereddüt ettikleri konularda gerekli soruları soracaklar ve daha verimli eğitimler olacak. Tabi ki bir araya gelmek çok önemli, onu zaten senede 2 kez yapıyoruz. Bunun dışında da daha çok eğitimlerimizi yerinde planlıyoruz” diye konuştu.

“Adalet ve eşitliği başa koyacağız”

Yerel yönetim anlayışı özelinde adalet ve eşitliği başa koyacaklarını ifade eden Aras, “Demokrasi olmazsa olmazımız. Son dönemde dünyada gelişen yerel yönetim anlayışında özellikle demokrasinin gelişmesi STK ve belediyelerden başlayıp ülke sathına yayılıyor. Belediyelerimizin katılımcı uygulamaları demokrasiye büyük katkı sağlamaktadır. Son dönemde temsili demokrasinin işlemediğini hepimiz görüyoruz, bu belediye de olabilir. Aldıkları yetkiyi kafalarına göre kullanır duruma geliyorlar. O yüzden yerel yönetimlerde katılımcılık, doğrudan demokrasiyi uygulamak önem taşımaktadır. Bu da halkımızın demokratik kültürünü arttıracak bir uygulamadır. Bu konuda da belediyelerimize rehberlik edecek uygulamaları gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.



 

“Şeffaf olmalıyız”

Yapılan harcamalarda şeffaf olmak gerektiğini belirten Aras, “Vatandaş bize yetki verirken harcadığımız her kuruş parada ‘Acaba nereye gidiyor?’ diye düşünüyor, onlar bunu düşünmeden biz bu paraların nereye gittiğini onların önüne koymalıyız. Son dönemde kadına şiddet, cinayet ve toplumsal şiddet ciddi şekilde arttı. Bu ülkede kadın, çocuk ve sokak hayvanı olmak istemem. Özellikle toplumsal şiddet üst seviyede ortaya çıktı. Maalesef toplum olarak örseleniyor, zedeleniyoruz. Bir an önce bu konuda da hep beraber harekete geçip, sahip çıkmalıyız. Hükümet ya da devlet bir konuda bir yere yetişemiyorsa o konuda biz öne çıkıyoruz, açığı kapatıyoruz. Belediyeler artık sadece yol, su, elektrik misyonunu sahiplenmiyor. Özellikle bahsettiğimiz konularda da söyleyecek sözümüz olması gerekiyor. Bu konuda rehberlik etmeye de hazırız” dedi. (Kaynak / N Haber İzmir)