AK Parti yerel yönetimlerde başarısız mı?

İzmir'de AK Parti yerel yönetimlerde muhalefet olarak başarısız mı?  Yoksa yerel yönetimler başkanları mı yetersiz ? Geçmiş seçimlerde de gördüğümüz üzere bu sorunun cevabına rahatça;  Evet, İzmir'de

İzmir’de AK Parti yerel yönetimlerde muhalefet olarak başarısız mı?  Yoksa yerel yönetimler başkanları mı yetersiz ?

Geçmiş seçimlerde de gördüğümüz üzere bu sorunun cevabına rahatça;  Evet, İzmir’de Ak Parti yerel anlamda başarısız diyebiliriz. Bu bir sonuç mu yoksa sebep mi?  Tabii ki sebep.  Maalesef son üç yıldır Ak Parti geleneklerinden uzaklaştı ve uzaklaşmaya devam ediyor.

Nasıl mı?

Ak Parti İzmir’de bir  “Karşıyakalılık” sevdası başladı. Yerel yönetim başkanının tek meziyeti Karşıyakalı olmak.  Geçmiş dönemlerde Ak Parti İzmir’de Yerel Yönetimler Başkanı aylık olarak toplantı yapar, strateji geliştirir ve bir sonraki ayın programını oluşturur, kanaat önderlerinden görüş alır ve teşkilat ile irtibatını devamlı sağlam tutardı.

Maalesef  o da kaldırıldı.

Denetim komisyonu seçildiğinde toplantı yapılırdı. Komisyon üyeleri nelere dikkat etmeli. Rapor nasıl hazırlanmalı. Bunlar tartışılır ve 45 gün içinde komisyon iş başı yapardı.  Komisyon görevi bittiğinde bir toplantı daha yapılırdı. Komisyon üyeleri 45 günü değerlendirirdi.

Tekrar soralım; Evet sonuç mu?  Sebep mi ?

Şimdi İzmir’de il ve ilçelerde Denetim Raporu Çalışması tamamlandı Kimi ilçeler yan gelip yattı. Kimi ilçe görevinin hakkını verdi. Hakkını verenler belediye meclislerinde denetim raporlarını çatır çatır okuttu.

Ya yan gelip yatanlar ?

Çalışmayan tembel öğrenciler gibi mazeretler üretildi.

İzmir Büyükşehir ve birçok ilçede Başkana ithafen olduğu İçin okunmaz dendi. Nerede yazıyor bu kanun?  Belediye yasası her ilçeye ayrı ayrı mı yazıldı?  Bizim haberimiz yok gerçekten. Bir bilen varsa anlatsın öğrenelim.

Size bir örnek vereyim ; İzmir’de Ak Parti Bornova İlçe önemli konularda yaklaşık 80 maddede şerhini koydu ve bunları çatır çatır okuttu

Okuttular da  iyi mi yaptılar ?

Ak Pati İl Başkanı Sayın Kerem Ali SÜREKLİ bir basın kuruluşuna  verdiği röportajda  ve isminde Adalet olan partide il başkanı olarak biraz Adaletsizlik etmiş.

Nedir bu adaletsizlik?

Basından muhabir arkadaş soruyor ;

İzmir’de nasıl bir muhalefet anlayışınız var? Büyükşehir’de ve ilçelerde yapılan muhalefetten memnun musunuz?

Cevap ;

“ - Bir çok cephede çalışıyoruz. Yeni metotlar geliştiriyoruz. Alandayız. Yerel muhalefet kısmında bazı aksamalar görüyorum. Büyükşehir’de bunu oturttuk. Büyükşehir grubumuz çok başarılı. Gerek basın açıklamaları,  gerek meclisteki açıklamalarımız… Yerinde açıklamalar yapıyoruz. Sorun olan, yürümeyen, eksik kalan projelerin yerlerine  gidip açıklama yapıyoruz. Türkiye’de Büyükşehir çerçevesinde, AK Parti teşkilatları içinde güçlü etkin yerinde muhalefet yapan konumdayız, sorunları takip eden, sonuç alan ilçelerimiz var. Menemen, Karaburun gibi…  bunların yanı sıra 4-5 ilçemiz de istediğimiz düzeyde muhalefeti yapıyor. Bazı ilçelerimiz çok yönlü çalıştıkları için bu konuda kurumsal hale gelemediler ama gayretliler. Önümüzdeki dönem 23 ilçede de il başkanlığının yaptığı muhalefetin benzeri olacaktır.”

İşte Adaletin bittiği yer tam da burası. İl başkan vekili yıllar  önce bir açıklama yapmıştı.

“Adalet bu partide A Harfinde.”  Evet ,

Şimdi Ak Parti Büyükşehir Belediye Meclisi hangi konuda başarılı ?

8 aydır Sayıştay raporu okunmaması mı?

Yıllarca okunan denetim raporu ve şerhinin okunmaması mı?

Halkın yararına olan kararların oybirliğiyle ret olması mı?

İş dünyasının faydasına olan kararların oy birliğiyle ret olması mı?

Eğer muhalefete düşülen illerde başarılı muhalefet nasıl yapılır görmek isterseniz İstanbul gerçeğini inceleyebilirsiniz. Sayın Tevfik GÖKSU ve ekibi Ekrem İmamoğlu’na kök söktürmektedir. Ve bunu adalet için yapmaktadır, yani partimizin ismine yakışır bir şekilde.

Karşıyaka ve Bornova kavgası yıllardır sürmekte.

Bu çekişme siyasete malzeme yapılmamalıydı. Hadi Bornova’nın başarısı göz ardı edildi de diğer ilçeler neden gündeme gelmedi. Mesela Karabağlar, Konak? Bu iki ilçede gelecek yerel seçimler ile ilgili ne gibi bir hazırlık var? Oylar erimeye devam ediyor mu? Ar-Ge Başkanlığı kamuoyunu inceliyor mu? Cevabınız evet ise sonuçları kamuoyu ile neden paylaşmıyorsunuz? Mesela Gaziemir İlçe Başkanlığı ‘nın çalışmalarını bir takdiri hak etmiyor mu?

Araştırdım Karaburun ilçesi ile ilgili bir tane basında haber çıkmamış.

Ama Bornova İlçesi ile ilgili 20 si yerel basında olmak üzere, 4-5 i  ulusal basında olmak üzere 25 muhalefet haberi yer almıştır.

Bizler Bornova’daki kardeşlerimizin başarısını göz ardı ettirmeyiz.

Marifet, iltifata tabidir.

Bir diğer ilçe meclisi Kemalpaşa;

Teoride Kemalpaşa’da iktidarız ama maalesef pratikte değil.

Kemalpaşa’nın bir Balçova’dan bir Narlıdere’den farkı nedir? Orada da muhalefetiz. Kemalpaşa’da da. Faaliyet raporları kimi yıl oy birliğiyle, kimi yıl oy çokluğuyla geçiyor. Bütçe oy birliğiyle geçiyor.

Mantık?

Geçmese meclis düşermiş. Nerede yazıyor?. Nerede düşmüş? Burada kalmış 2 yıl. Kim düşürür? Velev ki düşüyor o durumda da belediye başkanı düşer, zaman yetmez. Meclis üyeliği düşse seçim olsa tekrar halka gideceksiniz.  Halktan korkulur mu? Meclis üyeliği bu kadar önemli mi?

Kemalpaşa Meclisi’nin Nisan Ayı oturumunu izledik.

İnanın tam bir komedi.

Faaliyet raporu okundu. Faaliyetten çıktı Hacivat Karagöz atışmasına döndü.

Başkanın cevapları 2014-2019 yılındaki önceki dönem belediye başkanının yaptıkları vs vs. 2021 yılı faaliyeti değil sanki geçmiş yılların faaliyetlerinin hesabı görülüyor.

Ak Parti grup sözcüsü bir çok soru sordu. Ama sadece sordu.

Burada esas vebal Cumhur İttifakına ait , neden mi?

3 yıl içinde ne yaptılar? Ne gibi önergeler verildi?

Vatandaşın yararına neler  yapıldı?

Ya Allah rızası için bir fiyat düşürülürdü mü?. Bütçedeki meclis üyesi arkadaş önerge verdi mi?

En azından  Emlak Vergisi’nin düşürülmesi için Tabela Vergisi veya Pazar tezgah vergisinin düşürülmesi için  bir çalışma oldu mu?  Yani halkın faydasına olabilecek katkılar için ne gibi çalışmalar yapıldı? Yapıldı da bunlar  halkla paylaşılmadı mı? Kamuoyunda karşılık mı bulmadı? Asarsın Kemalpaşa’nın sokakları caddelerinde pankartları,  dersin “Yaparsa Ak Parti yapar.”  Sözde değil özde olurdu.

Bir diğer konu da Ak Parti grup sözcüsü soruyor ;

“- Hani 5 bin kişiyi işe alacaktınız ne oldu? Almadınız !  Söz verip sözünüzü tutmadınız! “

Başkanın cevabı;

“- Evet, söz verdim ve sözümü tuttum. Belediye’ye almasam da fabrikalara yerleştirdim. Belediyeye de aldım.”  Ama sayıyı açıklamadı.

Bizlerle paylaşanlar bunlar..

Acele olarak meclisten oybirliğiyle geçirilen personel alımı kararından sonra  sözleşmeli elaman alınıyor. Sırası ile ;

1-Cumhur ittifakından bir meclis üyesinin oğlu,

2- Ak Parti grubundan bir kişi,

3- CHP belediye başkanı’nın yakın dostunun yakını,

Dört olsaydı İyi Parti den de bir kişi alınacaktı. Bu yanlışı gören İyi Parti meclis üyeleri istifa ettiler ve kendi partilerine geçtiler.

Ayrıca ne hikmetse Kemalpaşa belediye başkanının kaçak yapısı gündeme gelmez. Yapı kontrol yok, mühür fekki yapılmış.

Çünkü balık baştan kokmuş.

Ak Parti İzmir’de ciddi değişime gebe çünkü yara kangren olmak üzere. 2023 bu kafayla zor geçer.

Yıllarca Ak Partililerin söylediği bir şey vardı. Bürokrat Ak Parti’nin gideceğine inanmış ters çalışıyor.

Şimdi Ak Parti Teşkilatı bu tezi savunuyor ve havlu atmış.

Neredeyse hiçbir bürokrat ile sağlıklı ilişkiler kurulamamış veya olan ilişkilerde ahbap – çavuş işine dönmüş. Bırak il müdürlerine, şube müdürlerine dahi söz geçiremez olmuşlar. Bunu gören bürokratlarda kafalarına göre adam seçer olmuş. Geçtiğimiz günlerde bir yıkım hadisesinde il müdürünün milletvekilinin ricasını dahi rahatlıkla geri çevirdiğini duyduk. İktidarın mensuplarını, taşın altına gövdesi ile  girmiş  olan bu insanları bu kadar değersizleştirmeye kimsenin hakkı yoktur.