52 yaşında bilimin zirvesine ulaşan Azerbaycanlı kadın - Aida Imanguliyeva

 Bugün tanınmış oryantalist bilim adamı, edebiyat eleştirmeni, profesör Aida Nasır kızı Imanguliyeva'nın doğum günü, 10 Ekim 1939'da tanınmış bilim adamı ve halk figürü profesör Nasır Imanguliyeva'nın kızı Govhar Sultanzade'nin ailesinde doğdu. Babası Nasır İmanguliyev tüm bilinçli faaliyetlerini Azerbaycan toplumunun eğitimine adadı. Profesör Nasır İmanguliyev, dönemin en popüler gazetelerinden biri olan "Bakü" gazetesini kurdu ve ömrünün sonuna kadar yönetti. Azerice ve Rusça olarak yayınlanan bu gazete, döneminin en okunaklı gazetelerinden biriydi. Başkentte 132 numaralı ortaokulda okuyan Aida Imanguliyeva, gençlik yıllarından itibaren yaşıtlarının arasından seçiliyordu. Liseden altın madalya ile mezun olan A. Imanguliyeva, 1957 yılında Azerbaycan Devlet Üniversitesi'nin (şimdiki BSU) Doğu Araştırmaları Fakültesi'nin Arapça bölümüne girdi ve 1962 yılında bu yüksek öğrenim kurumundan kırmızı diploma ile mezun oldu. Daha sonra Birlik devletlerinin başkenti sayılan Moskova'ya giden Aida hanım, burada SSCB Bilimler Akademisi Doğu Çalışmaları Enstitüsü'nde Arap filolojisi alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. 

Onlarca bilim adamı yetiştirmiş büyük bir Doğu alimi... 

Mesleki faaliyetteki tüm başarıların temelinde azim ve sıkı çalışmanın yattığını doğrulayan büyük bilim adamının ilk işi, Azerbaycan Bilimler Akademisi Yakın ve Orta Doğu Halkları Enstitüsü'nde genç araştırmacı pozisyonudur. Daha sonra, kıdemli araştırmacı, Arap filolojisi bölüm başkanı, bilimsel işlerden sorumlu müdür yardımcısı ve enstitü müdürü görevlerinde bulunan Aida Imanguliyeva'nın liderliğinde Yakın ve Orta Doğu Halkları Enstitüsü'nün faaliyetlerinde yeni bir aşama başlıyor. Milyonlarca okuyucunun okuduğu edebi eserleri ana dilimize çeviren Aida Imanguliyeva, aynı zamanda Tüm Birlik Oryantalistler Cemiyeti Başkanlığı ve Azerbaycan Cemiyeti daire başkan yardımcısı olur. Moskova, Bakü, Duşanbe, Hamburg'da düzenlenen Doğu sorunlarına yönelik uluslararası konferanslarda konuşuyor ve Azerbaycan bilimini uluslararası düzeyde övüyor. Halen çeşitli bilimsel araştırma enstitüleri ve üniversitelerde görev yapan oryantalistler arasında Aida'nın öğrencisi olan pek çok bilim adamı bulunmaktadır. Onlarca doktora ve aday tezinin savunmasına liderlik eden A. Imanguliyeva aynı zamanda profesyonel bir bilim organizatörüydü. Karakteriyle tüm ekibin sevgisini kazandı, ekip arasında ayrım yapmadı ve onlara anne şefkati gösterdi. Sevgi dolu, hassas ve hassas bir kalbe sahip olan Aida Hanım'ın yokluğunun üzerinden 32 yıl geçmesine rağmen, anısı anılarımızda yaşıyor. Defalarca okunan, incelenen, üzerinde çalışılan, çeşitli dillere çevrilen eserleri ve bilimsel monografileri bugün bile geçerliliğini koruyor. Genç nesil sürekli olarak Aida Imanguliyeva'nın eserlerine yöneliyor. Onun entelektüel mirası, günümüzde Azerbaycan ile Arap ülkeleri arasında edebi-bilimsel bir köprü görevi görmektedir. 

Her yerde; sevdiklerinin kollarında, öğrencilerin anılarında... 

Aida Imanguliyeva yetenekli bir bilim adamı, profesyonel bir bilim organizatörü, aynı zamanda şefkatli bir anne ve sadık bir eşti. Sadece ailesinin ve yakınlarının değil, kendisine yönelenlerin de koruyucusu haline gelen Aida Hanım'ın zamansız ölümü, onu sevenleri şok etti. Meslektaşlarına göre, Aida'nın yaşamı boyunca ekiple birlikte doğum gününü kutluyorlardı. Arkadaşlarından çiçek buketleri alan Aida Hanım bunu çok beğeniyor ve özellikle takdir ediyor. Belki de hayatının kısa olduğunu düşünüyordu ve bu nedenle kendisine gösterilen her ilgiyi takdir ediyordu. 19 Eylül 1992'de 52 yaşında ölen Aida Imanguliyeva'nın şu anda 2 kızı ve 6 torunu var. En büyük kızı akademisyen Nergiz Pashayeva, Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı Lomonosov'un adını taşıyan Moskova Devlet Üniversitesi'nin Bakü şubesinin rektörüdür. Aynı zamanda İngiliz-Azerbaycan Cemiyeti Eşbaşkanı, Oxford Üniversitesi Nizami Gencevi'nin adını taşıyan Azeri ve Kafkasya Çalışmaları Merkezi başkanı, Bakü Devlet Üniversitesi "Klasik Azerbaycan Edebiyatı" bölümü başkanı. Nargiz kızına annesinin adını verdi. 36 yaşındaki Aida Mahmduova bir sanatçı. YARAT Modern Sanat Alanı'nın kurucusu ve sanat yönetmenidir. 
En küçük kızı Mehriban Aliyeva, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Birinci Başkan Yardımcısı, ülkemizin First Lady'si, Haydar Aliyev Vakfı ve Azerbaycan Kültür Vakfı'nın başkanıdır. Uzun yıllar UNESCO ve ISESCO'nun iyi niyet elçisi olan Mehriban Aliyeva, aynı zamanda Azerbaycan Jimnastik Federasyonu'nun da başkanıdır. Sadece Azerbaycan'da değil, ülkemiz sınırları dışında da ün kazanan Mehriban Hanım, profesyonel yönetim yeteneği ve hayırseverlik faaliyetleriyle annesinin yolunu takip ediyor. Tıpkı annesi gibi o da ihtiyaç sahiplerinin hamisi oldu. Halkın sorunlarını kendi sorunu, onların kaygılarını da kendi kaygısı olarak kabul eden M. Aliyeva, Azerbaycan gerçeklerinin uluslararası düzeyde tanıtılması için sürekli çalışmaktadır. Tüm çabasını devletimizin güçlendirilmesi ve vatandaşlarımızın refahının arttırılmasına odakladı. Azerbaycan Cumhuriyeti Birinci Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mehriban Aliyeva'nın annesi Aida hanım ile ilgili sözlerinin bu makale için en güzel son olabileceğine inanıyoruz "Annem Aida hanımın bilimsel yaratıcılığının tamamı Azerbaycan ile Doğu dünyası arasında kurulan ilişkileri güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda Azerbaycan biliminin düşünce ve felsefesini İslam dünyasında yaymayı başardı. Bugün bağımsız Azerbaycan'da Aida Hanım'ın hayallerinin neredeyse tamamı gerçek olmuş, cumhuriyetimiz İslam dünyasının Müslüman ülkeleriyle sadece bilimsel ve kültürel ilişkiler değil, aynı zamanda ekonomik ve siyasi ilişkiler de en üst düzeyde kurulmuştur. Tüm bu alanlarda Aida'nın hayalleri ve bilimsel mirası yaşıyor ve ülkemize hizmet ediyor." 

Her insan hayata bir kez gelir. Bu hayat da birbir testtir. Bazıları bu sınavdan zarar görmeden çıkarken, bazıları da hayatlarına son veriyor. Aida Imanguliyeva kısa bir hayat yaşasa da hem aktivite hem de mütevazı yaşam tarzıyla öne çıkmayı başardı. Büyük bilim adamının anısı, onu sevenlerin anısına ve Azerbaycan halkının anısına sonsuza kadar yaşayacak! 

Sonsuz sevgi ve derin saygıyla anıyoruz! 

Parvana Aliyeva Azerbaycan Eğitim Çalışanları Serbest Sendikası Cumhuriyet Komitesi